Росія запевняє, що Україна має право вибрати собі партнера сама

Середа, 28 березня 2012, 18:02

Україна повинна самостійно визначати коло учасників міжнародного консорціуму з модернізації та управління своєю газотранспортною системою.

Про це заявив заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський, відповідаючи на питання про позицію РФ щодо приєднання ЄС до консорціуму.
 
"На території України - газотранспортна система. Вона (держава) повинна сама запрошувати, кого хоче мати у себе партнером", - цитує російського чиновника "Дзеркало тижня. України" з посиланням на "Укрінформ".

Яновський нагадав, що попередні домовленості на вищому рівні між Україною і Росією передбачали створення міжнародного консорціуму з управління українською ГТС з можливістю приєднання до проекту країн Євросоюзу.

"Після цього, на жаль, в Україну були прийняті норми, які не дозволили газотранспортному консорціуму управляти ГТС. І як наслідок, ми маємо те, що маємо", - зазначив заступник міністра енергетики РФ.

Як відомо, раніше в Євросоюзі заявили про готовність брати участь в модернізації української ГТС і приєднатися до українсько-російської дискусії з питання поставок і транзиту газу, якщо "обидві сторони висловлюють це бажання".

Україна майже два роки веде з РФ переговори щодо зниження ціни на газ.

Росія в обмін на перегляд ціни домагається доступу до управління українською газотранспортною системою. Але, якщо Київ наполягає на створенні тристороннього консорціуму за участю ЄС, то Москва вважає за краще говорити про двосторонній формат.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування