Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Митрополита Володимира обвинуватили в прагненні до автокефалії

Четвер, 29 березня 2012, 12:59

Керівники проросійських православних братств засудили главу УПЦ МП Володимира за його нібито прихильність ідеям незалежності від Російської православної церкви.

Про це йдеться в резолюції за результатами засідання Всеукраїнських зборів православної громадськості України, що відбулися в Києві в понеділок, повідомляє Комерсант-Україна.

Обговорити ситуацію, що склалася в УПЦ МП, зібралися делегати з Києва, Луганська, Донецька і Миколаєва. Тон засіданню задали глава Православного братства імені Олександра Невського Юрій Єгоров і голова громадської організації "Народний собор України" Ігор Друзь.

Єгоров і Друзь, які раніше активно критикували найближчого помічника митрополита Володимира архієпископа Олександра (Драбинка) за його прагнення до автокефалії, на зборах вперше обрушилися з критикою на самого главу церкви. 

Зокрема, Юрій Єгоров висловив "невдоволення  діями блаженнійшого митрополита Володимира, який, ледь відчувши себе фізично краще, нагородив владику Олександра Драбинка вищою церковною нагородою в день його 35-річчя (почесним знаком предстоятеля церкви)".

У той же час Ігор Друзь відзначив, що дії "блаженнійшого Володимира, який особисто очолює автокефальне лобі в УПЦ МП", заводять паству "не в зніяковіння, а в ступор". 

У підсумку учасники засідання прийняли резолюцію, у якій знову розкритикували ідею автокефалії УПЦ МП, а також висловилися щодо низки інших питань, наприклад, заявили про необхідність надання російській мові статусу другої державної і пообіцяли "протидіяти наступу збоченців на матір міст руських". 

В УПЦ МП до заяв Усеукраїнських зборів православної громадськості України ставляться стримано.

"Церква вже сказала усе, що хотіла сказати щодо цих організацій і їхніх лідерів — ще в 2007 році їхня діяльність була названа "політичним православ'ям" і засуджена УПЦ МП. Навіть питання про автокефалію вони ставлять не в богословсько-канонічному аспекті, а в суто політичному, тоді як церква в політику не втручається",— підкреслив у бесіді прес-секретар митрополита Володимира протоієрей Георгій Коваленко. 

На думку експертів, дії православних братств є "агресивним і недружнім кроком щодо глави церкви". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...