Медведчук клянеться, що на вибори не піде

П'ятниця, 30 березня 2012, 08:32

Екс-глава адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук не має наміру брати участь у парламентських виборах.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна, опублікованому в п'ятницю, відповідаючи на запитання, чому він вирішив повернутися в публічну політику.

"Можливо, це багатьох здивує, але це не пов'язане з парламентськими виборами, у яких я не має наміру брати участь", - сказав він.

"Більше того, те, із чим я повернувся в публічну політику, не пов'язане з бажанням боротися за владу. У мене абсолютно інша мета, головна з яких відбита в моїх наукових дослідженнях і стосується побудови громадянського суспільства", - додав він. 

На уточнююче питання, чи правильно його зрозуміли, що він не йде на вибори, Медведчук відповів:

"Ви розумієте правильно: Медведчук не збирається обиратися по жодному з мажоритарних округів. Більше того, громадянський рух "Український вибір", створення якого ініціює Медведчук, не йде на вибори, оскільки громадські організації не є суб'єктами виборчого процесу", - додав він.

Медведчук також розповів, що його метою є розробка інструмента впливу громадян на ситуацію в країні між виборами шляхом референдумів. 

"Протягом 20 років ми постійно обираємо - президентів, парламенти, органи місцевого самоврядування. І потім через якийсь час, а іноді й одразу усвідомлюємо, що помилилися у своєму виборі. Коли можна виправити цю помилку? Зараз - тільки на чергових виборах. А що робити, якщо на чергових виборах ми знову помилимося?" - запитав він

"Зараз формою управління є вибори. Але ж є ще форма управління, що прийнята в цивілізованому світі - це референдуми, як місцеві, так і всенародні. Швейцарія за 150 років змогла провести близько 170 референдумів, з них більше 120 конституційних", - сказав він і додав, що розробляв проект кілька років.

"Те, у чому ви хочете мене запідозрити,— що Медведчук робить це під вибори — неправдоподібно, тому що тоді потрібно було б починати роки за півтора й робити це з політичною силою, а не із громадським рухом, щоб на цій хвилі спробувати пройти в парламент. Але ж це робиться за той строк, коли політичну силу, як кажуть у світі політтехнологів, розкрутити неможливо" – сказав він. 

Відповідаючи на запитання, хто внесе його законопроект на розгляд у Раду, оскільки він не є депутатом, Медведчук сказав: "Люди внесуть..." 

"Коли ми обговоримо, коли зі мною погодяться, а я для цього максимально використовую, зокрема, і інтернет-ресурси, які я почав освоювати… А от якщо не приймуть, тоді ми поговоримо про те, чи можуть ці люди, які знову претендують на депутатські мандати, бути в законодавчому органі, якщо вони не слухають більшість людей", - сказав він. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування