Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Нью-Йорку почалися слухання за позовом Тимошенко

Субота, 31 березня 2012, 11:23

У федеральному суді Нью-Йорка в п'ятницю ввечері пройшли перші слухання за позовом екс-прем'єра Юлії Тимошенко за звинуваченням у корупції, шахрайстві та порушенні прав людини.

Як повідомляє РИА Новости із зали суду, позов проти компанії "РосУкрЕнерго", її власника Дмитра Фірташа, а також цілого ряду відповідачів буде розглядатися в рамках пілотного проекту, спрямованого на уніфікацію виробництва щодо складних цивільних міжнародних справ.

Суддя Елісон Натан повідомила, що, можливо, долю прийняття позову до судочинства визначить вища інстанція - Верховний суд.

У практично порожньому залі, крім судді та її помічників, були присутні лише четверо адвокатів і двоє журналістів. Переважна більшість відповідачів проігнорували виклик до суду.

Один з адвокатів відповідачів відразу заявив суду клопотання про відхилення позову через юрисдикцію.

Представник Тимошенко з контори McCallion & Associates повідомив суду, що в числі відповідачів фігурують 10 громадян України та 6 громадян або компаній США.

В українському списку значаться, зокрема, міністр палива та енергетики Юрій Бойко, перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський, генпрокурор Віктор Пшонка, Семен Могилевич, якого розшукує американське ФБР, перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, слідчий Генпрокуратури Олександр Нечвоглод, прокурор Лілія Фролова - представник державного обвинувачення на судовому процесі проти Тимошенко.

У списку американських відповідачів фігурує політтехнолог Віктора Януковича - Пол Манафорт.

Позов поданий від імені самої Тимошенко, групи опозиціонерів, які перебувають або під слідством, або в ув'язненні, а також від імені українського народу, "інтереси якого порушені", зазначив адвокат позивачів.

У позові зазначається, що політичні переслідування в Україні є частиною складної схеми, розробленої для відмивання грошей за кордоном, зокрема - в США, а також для хабарів українським чиновникам.

Стверджується, що офіційна влада України веде репресії проти тих, хто виступає проти існуючої корупційної системи.

Позов Тимошенко пов'язаний з газовим конфліктом 2009 року. Конфлікт було вирішено на рівні прем'єр-міністрів, в результаті чого "Газпром" і "Нафтогаз" відмовилися від послуг посередників, зокрема, компанії "РосУкрЕнерго", яка згодом оскаржила право власності на 11 мільярдів кубометрів газу в Стокгольмському арбітражі.

Тимошенко ставить під сумнів об'єктивність арбітражного рішення і вважає, що воно завдало шкоди всьому українському народові.

Перші клопотання сторін повинні бути подані судді Натан вже у квітні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування