Скорик: нинішній Андріївський не може претендувати на історичний зв'язок з минулим

Середа, 11 квітня 2012, 08:57

Міністерство культури не заперечувало проти знесення будинків на Андріївському узвозі.

Про це газеті Сегодня сказав заступник голови КМДА Михайло Кучук.

За його словами, Мінкульт у курсі проекту, і заперечень не було.

"Отут був землевідвід 2005 року під проект "Андріївський Плаза". Будиночок, що виходить на спуск, не являє історичну цінність, тому дозволено вести підготовчі будівельні роботи. Сам узвіз і будинки на ньому не постраждають", - сказав він.

"Знесений будинок побудований в 1970-х роках! Бридко, до речі, побудований", - додав перший заступник начальника головкому культурної спадщини КМДА Яків Дегтярь.

"Це, по суті, новобуд, абияк стилізований під архітектуру Андріївського узвозу, а два будинки на Фролівській - взагалі склади", - додав він.

А архітектор Лариса Скорик заявила, що не бачить нічого поганого в тому, що на Андріївському узвозі з'явиться будинок зі скла.

"У нас просто дикий страх будинків зі скла, патологічний, я б сказала. Чого боятися, якщо поставлять естетичну, гарну, легку будівлю? Навпаки, стародавня архітектура тільки виграє, якщо поруч з'явиться стилізований, сучасний будинок", сказала Скорик.

"І взагалі, після того, що зробили з Андріївським узвозом останніми роками, він не може претендувати на історичний зв'язок з минулим. От той же Замок Ричарда в що перетворили! Раніше треба було думати. Ностальгія, звичайно, є, але ніхто ж узвіз не знищує, а навпаки прикрашає", - заявила вона.

Як відомо, цими вихідними на Андріївському узвозі, де триває реконструкція, заявлена як роботи із відновлення інфраструктури та комунікацій, знесли три історичні будівлі.

За словами голови комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця, на цьому місці планують звести 10-поверховий готель з магазинами та автопарковкою на майже 500 місць.

Ділянку під новий комплекс віддали одній із фірм, яка входить до групи компаній "СКМ" Ріната Ахметова.

Активісти вже збираються у середу о 19.00 принести будівельне сміття під офіс головної компанії Ахметова за адресою Десятинна 3а.

Крім того, у суботу вони організовують великий мітинг.

Дивіться фоторепортаж: "Як вбивають Андріївський узвіз. Замість історичних будинків будуть офіси Ахметова".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування