Лутковська просила не розглядати позов Луценка і згадала Ходорковського

Вівторок, 17 квітня 2012, 15:52

Уряд України вважає, що справа Юрія Луценка має бути визнана неприйнятною для розгляду в Європейському суді з прав людини.

Про це заявила під час слухань в палаті Європейського суду з прав людини уповноважений уряду України Валерія Лутковська.

"Уряд просить суд встановити, що не було порушень в цій справі", - заявила вона, повідомляє УНІАН.

За словами Лутковської, під час обрання запобіжного заходу для Луценка національні українські суди виходили з очевидності скоєного ним злочину та можливості тиску з боку Луценка на свідків і виконувати належні процедурні вимоги.

"Суд знайшов, що інші процедурні заходи не могли забезпечити належну процедурну поведінку заявника", - наголосила Лутковська.

Вона також підкреслила, що Луценко, на переконання українського уряду, не використав усіх можливих засобів оскарження свого досудового ув’язнення.

"Тому ця справа має бути визнана неприйнятною для розгляду", - наголосила Лутковська.

Вона також підкреслила, що в кримінальних справах, порушених в Україні проти колишнього міністра внутрішніх справ, немає ніяких ознак політичного тиску.

При цьому, як зазначила Лутковська, у своєму першому поданні Луценко нічого не казав про політичні мотиви його переслідування, зазначивши такі мотиви лише в поданні до Євросуду прохання про надання його справі пріоритетного статусу.

"Уряд вважає, що утримання Луценка під вартою було виправданим", - зазначила Лутковська.

У своєму обґрунтуванні уповноважений українського уряду також нагадала справу "Ходорковський проти Росії", в якій Європейський суд з прав людини встановив право на попереднє ув’язнення при відносно низькій презумпції (припущення про наявність чи відсутність певних фактів).

За словами Лутковської, при обранні запобіжного заходу проти Луценка було очевидним скоєння ним злочину та був потенційний ризик його тиску на свідків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...