Колишній генпрокурор: Ми не стверджували, що Тимошенко невинна

Вівторок, 24 квітня 2012, 08:53

Колишній генеральний прокурор Святослав Піскун заявляє, що закрив справу проти Юлії Тимошенко по ЄЕСУ не тому, що вона була невинувата, а тому що не було доказів.

Про це він сказав в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ.

"Мотивація була дуже проста... дев'ять років слідство прокуратури розслідувало цю справу, і за ці дев'ять років ми не знайшли підстав для направлення справи до суду. Ми не стверджували, що Тимошенко невинна. Тому було прийнято таке рішення", - сказав Піскун.

"Нинішній генеральний прокурор вважає по-іншому: що він зможе розслідувати й направити цю справу до суду. Це його право", - додав він. 

Відповідаючи на запитання, чи чинився на нього якийcь тиск, коли він закривав справу, Піскун відповів:

"Певний тиск створювався самою ситуацією. У 2005 році помаранчева команда прийшла до влади, Тимошенко стала прем'єром, і розслідування цієї справи стало недоцільним".

"Якщо до цього не змогли зібрати достатньо доказів, за дев'ять років, то збирати їх, коли Ющенко був президентом, а Тимошенко прем'єром, було б попросту неможливо", - додав він.

Відповідаючи на запитання, чому тепер справу про ЄЕСУ вирішили порушити знову, він сказав:

"Напевно, знайшлися якісь нові обставини. Це перше. Друге - генпрокурор має на це право".

"Прямий привід - акт, що принесла податкова служба України. У справі є новий акт перевірки, і дійсно у зв'язку з ним потрібно проводити розслідування", - сказав він.

Говорячи про справу щодо вбивства депутата Євгена Щербаня, Піскун сказав, що приводом для його розслідування стали нові заяви його сина.

"Якщо говорити про справу Євгена Щербаня, то таким приводом є заява сина Щербаня, у якій він сказав про причетність Тимошенко. Це обов'язково потрібно перевірити", - сказав Піскун. 

"Інша справа, що слідству не можна заздалегідь давати оцінку обвинуваченій або підозрюваній, називати її заздалегідь винною. Кримінальну справу треба розслідувати мовчки. Без коментарів", - підкреслив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування