У селі, де живе Янукович, циган не пускають на цвинтар

Вівторок, 24 квітня 2012, 10:59

Новопетрівська сільрада заборонила громадянам ромської національності (циганам) вхід на місцевий цвинтар у поминальні дні.

Як пише "Комсомольська правда в Україні", це рішення розміщене на вході на цвинтар у селі Нові Петрівці, у якому розташована резиденція президента "Межигір’я".

"Відповідно до рішення виконавчого комітету Новопетрівської сільської ради №87 від 19 квітня 2012 року для забезпечення проведення в належних умовах поминальних днів громадянам ромської національності (циганам) вхід на кладовища в поминальні дні (22, 23, 24 квітня 2012 р.) заборонено", - мовить вивіска.

 

Цвинтарні ворота охороняють бійці "Беркута".

"Так, циган не пускаємо", - кажуть вони, киваючи на оголошення.

На запитання, як відрізняють циган, відповідають: "Та їх видно, національність специфічна. За одягом, за виразом обличчя… У нас наказ, ви в сільраду йдіть".

Начальник прес-служби міліції Київської області Микола Жукович пояснив, що міліціонери не можуть переслідувати людей за національною ознакою.  

"Ми не маємо такого права. Міліція не перевіряє паспорти й громадянство. А те, що біля цвинтаря стоять співробітники "Беркута", - це нормально. У поминальні дні на цвинтарях завжди організовується чергування міліції, щоб стежити за порядком", - сказав він.

Дискримінація за національною ознакою неконституційна. Церква теж засуджує її.

Однак місцевий мешканець Олександр схвалює рішення сільради: "Не подумайте, я не нацист, але все правильно зробили! У циган тут рідних нема, на цвинтарі їхніх могил теж нема. Вони не поминати ходять, а розоряти чужі могилки".

"З'являються вони тут наїздами. Купили собі будиночки в чорнобильській зоні, на поминальні дні з'їжджаються… Крадуть, гадять, із місцевими б'ються", - говорить він. 

Інший мешканець додає: "Раніше люди збирали з могил пасочки й цукерки, складали тут, біля входу, і батюшка, благословивши, відвозив усе у військову частину, солдатам. А зараз після циган нічого й не залишається. Люди ще на могилах сидять, ще батюшка відспівувати не закінчив, а вони вже розгрібають усе. Фрукти, цукерки забирають, а яйця, паски викидають – прямо під парканом гори валяються".  

Біля входу на цвинтар літня циганка з дітьми, одна з яких – в інвалідному візку, просить милостиню. Вона не стала коментувати рішення: "Кажуть, ми забираємо все з могилок... Але ми чекаємо. О четвертій годині, сказали, пустять… Коли люди підуть".

На запитання, навіщо вони ходять на цвинтар, жінка відповіла: "Так… За цукерками дітям".

У цей час діти стали перелазити через цвинтарну огорожу за спиною в "Беркута" – і бійці тільки руками розводили.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування