Під приводом Євро-2012 міліція накине собі повноважень?

Середа, 4 квітня 2012, 18:01

У ході підготовки до Євро-2012 Верховна Рада спробує ухвалити зміни до законів, які можуть зробити Україну менш доступною для іноземців. 

Зокрема, право забороняти в'їзд до України іноземцям та особам без громадянства пропонують надати міліції, а не лише Службі безпеки та міграційній службі і прикордонникам, як зараз.

Так, парламент вже ухвалив закон "регіонала" Володимира Олійника, яким встановлюється, що справи про адміністративні правопорушення розглядатимуть не безпосередньо на території стадіону під час матчу, а за його межами. Цей закон чекає підпису президента.

Крім того, Олійник зареєстрував проект закону, яким буде розширено перелік структур, які мають право забороняти іноземцям в'їжджати до України, або звертатися до суду з позовом про видворення тих, хто вже тут - наприклад, футбольних вболівальників, які порушують порядок.

"Що робити з тими, хто вже потрапив на територію України? Хто, як правило, їх затримує? Прикордонники? Ні. Служба безпеки - вона нечисленна. Найбільше стикається з цією проблемою міністерство внутрішніх справ", - сказав депутат.

У міліції підтвердили, що справді потребують запропонованих на розгляд депутатів повноважень:

"Ми отримуватимемо відповідну інформацію від закордонних колег про тих вболівальників, які грубо порушували порядок на попередніх матчах. Зараз є процедура - через прикордонну службу, через СБУ. Але вона довготривала і може зашкодити виконанню судових рішень щодо недопущення конкретних футбольних хуліганів на матчі Євро-2012", - розповів речник МВС Володимир Поліщук.

І автори законопроекту, і правоохоронці наголошують, що проект закону не змінює процедуру видворення іноземців з України - рішення з цього приводу так само ухвалюватиме суд. Водночас, він стосується не лише періоду Євро-2012.

"Ідеться не про спорт, а про наведення елементарного порядку", - стверджує Олійник.

Водночас, згідно зі статистикою прикордонної служби, потік нелегальних мігрантів на кордонах України в 2011 році порівняно з попереднім роком скоротився в 2,5 рази.

Крім того, автори законопроекту недостатньо пояснили, навіщо потрібно розширювати повноваження міліції, вважає співкоординатор проекту "Без кордонів" громадської організації ГО Центр "Соціальна дія" Максим Буткевич.

"В цьому абзаці ми бачимо кілька типових клішованих міфів. Але сумно, що вони використовуються для обґрунтування законопроекту, який збільшує повноваження МВС", - сказав експерт.

"Євро-2012 зараз є одним з аргументів для багатьох речей в державі. Але закон ухвалять, Євро-2012 мине, а закон залишиться. І міністерство внутрішніх справ, посилаючись на ситуацію перед Євро-2012, матиме повноваження про недопущення людей на територію України", - наголосив Буткевич.

До того ж, за словами Дмитра Гройсмана із Вінницької правозахисної групи, пропоновані зміни фактично дублюють чинне законодавство, оскільки роботу міграційної служби вже зараз координує міністерство внутрішніх справ.

За матеріалами Бі-Бі-Сі Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування