МЗС Швеції: Якщо Україна хоче йти до Білорусі, вона туди прийде

Понеділок, 14 травня 2012, 12:23

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що Європейський Союз має більш сильні інструменти впливу, ніж невідвідування Євро-2012 в Україні.  

Про це Більдт заявив перед початком засідання Ради закордонних справ ЄС у понеділок, повідомляє УНІАН.

"Я маю чесно сказати, що відвідування чи невідвідування футбольних ігор - не головний інструмент європейської політики. Я думаю, ми маємо більш сильні інструменти, які можемо застосувати", - сказав він.

Разом з тим Більдт зазначив, що рішення щодо подальшого розвитку України залежатиме від позиції офіційного Києва.

"У підсумку, це лідери України мають вирішити, чи хочуть вони повести країну у напрямку Польщі, чи у напрямку Білорусі. І, відповідно, наслідки залежатимуть від їхнього вибору. Якщо вони хочуть йти європейським шляхом, то це буде перевагою для суспільства України. Якщо ж вони хочуть привести країну до Білорусі - окей, вони прийдуть у Білорусь", - сказав він.

За його словами, Євросоюз досить чітко заявив Україні про важливість верховенства права. "Політика помсти не має місця у європейській політиці", - підкреслив Більдт.

Він також нагадав, що восени в Україні відбудуться парламентські вибори, за якими ЄС планує уважно стежити.

Міністр також наголосив, що у випадку України йдеться не лише про процес проти колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Ми маємо кілька так званих судових процесів, які впливають на результат, і, звичайно, ставлення до неї (Тимошенко), воно неприйнятне, це – гуманітарне питання", - сказав Більдт.

У свою чергу міністр закордонних справ Нідерландів Урі Розенталь вважає, що уряд України ще має час для того, щоб виправити ситуацію для продовження відносин з ЄС.

"Я не кажу про бойкот, я кажу про український уряд, який ще має час зробити те, що потрібно, і продемонструвати видимі покращення ситуації з Юлією Тимошенко", - сказав він.

Водночас міністр закордонних справ Великої Британії Вільям Хей сказав, що його країна поки не визначилася щодо відвідування матчів Євро-2012 в Україні.  

"Питання відвідування перебуває у процесі перегляду", - сказав він, зазначивши, що раніше були плани відвідування британськими урядовцями фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу в Україні.

Як відомо, у понеділок Рада закордонних справ ЄС планує розглянути питання відносин з Україною, зокрема, питання майбутньої Угоди про асоціацію, а також питання відвідування політиками матчів Євро-2012 в Україні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування