Європарламент вимагатиме від України декриміналізації

Середа, 23 травня 2012, 09:02

Голосування в Європарламенті резолюції, у якій буде вимога про декриміналізацію політичних рішень, відбудеться в четвер.

Про це пише газета Комерсант-Україна.

У вівторок за підсумками дебатів, європарламентарі погодили спільний проект резолюції.

Проект буде зареєстрований у секретаріаті Європарламенту й винесений на голосування в четвер.

Документ містить безліч претензій і вимог до української влади, однак він менш емоційний у порівнянні з торішніми резолюціями. Зокрема, про президента Віктора Януковича і його ролі в проблемах взаємин України і ЄС у цьому документі зовсім не згадується. 

Вперше в тексті фігурує фраза "ув'язнені з політичних мотивів".

У підсумковому проекті залишилася рекомендація до тих європейських політиків, які вирішать відвідати матчі Євро-2012 у приватному порядку: "домагатися побачення з політичними затриманими" і не відвідувати VIP-Трибуни, при цьому автори документа підкреслюють, що це не є бойкотом чемпіонату. 

У результаті вчорашніх дебатів посилилися вимоги ЄП до майбутніх парламентських виборів в Україні.

Проект не тільки "закликає владу прояснити до початку кампанії ситуацію з ув'язненими, яким винесений вирок по політично мотивованих справах", але й кілька разів констатує неприпустимість неучасті у виборах засуджених лідерів опозиції.

Одним з перших пунктів резолюції пропонується записати вимогу змінити Кримінальний кодекс таким чином, щоб це дозволило вирішити існуючу проблему. 

Але головним положенням документа є список умов для розблокування підписання й ратифікації угоди про асоціацію, які раніше були відсутні у проектах резолюції.

У цей список, крім звичних, але абстрактних положень про "поліпшення ситуації з дотриманням прав людини, верховенства права й демократії", внесені більш конкретні вимоги — "декриміналізувати відповідальність за політичні рішення" і "покласти кінець існуючій практиці приборкання політичної опозиції". 

Під час дебатів депутати європарламенту кілька разів критикували фракцію соціал-демократів, що співробітничає з Партією регіонів.

"Дійсно, півтора роки тому ми підписали меморандум з Партією регіонів",- сказав, відповідаючи на запитання колег у ході дебатів, віце-президент групи СД Лібор Ручок (Чехія).

"Цей рік буде вирішальним в нашому співробітництві. Виходячи з розвитку справи Юлії Тимошенко й за підсумками проведення виборів ми побачимо, чи виконують наші партнери свої зобов'язання", - сказав він.

"Якщо ми не побачимо змін (до кінця 2012 року), то переглянемо угоду. Ми чітко повідомили по це нашим українським партнерам",— запевнив колег інший есдек Крістіан Вігенін. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News