Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Влада України порушує приватне життя і тисне на медіа - США

Четвер, 24 травня 2012, 22:43

Українська влада порушує право на недоторканність приватного життя, гарантоване Конституцією.

Про це йдеться в щорічній доповіді держдепартаменту США про дотримання прав людини в світі за 2011 рік, передає "Інтерфакс-Україна".

"Довільне порушення недоторканності приватного і сімейного життя, житла і кореспонденції - Конституція забороняє такі дії, однак на практиці владою зазвичай не дотримуються ці заборони", - сказано в документі.

Держдеп відзначає, що за законом Служба безпеки України не може вести спостереження за людиною і пошук інформації без відповідного дозволу суду, а Генпрокуратура зобов'язана стежити за тим, щоб всі правоохоронні органи дотримувалися закону.

"Громадяни мають законне право досліджувати будь-яку справу стосовно них, що знаходиться в розпорядженні СБУ, а також юридичне право на відшкодування збитків у результаті розслідування", - йдеться в документі.

"Тим не менше, влада в цілому не дотримує ці права на практиці, тому що відповідне законодавство не було прийнято, і багато громадян не знають своїх прав, а також того, що їхнє право на приватне життя було порушено владою", - наголошується у звіті.

Також Держдеп США вказує на проблему тиску на засоби масової інформації з боку української влади.

"Конституція і закони гарантують свободу слова і друку. Проте на практиці уряд здійснює тиск на ЗМІ, залякує журналістів і власників ЗМІ", - сказано в звіті.

Згідно з інформацією, протягом попереднього року були численні повідомлення про те, що центральна і місцева влада намагалися впливати на ЗМІ, надходила інформація і про залякування, а також застосуванні насильства щодо журналістів.

"Люди можуть критикувати уряд публічно і в приватному порядку, а незалежні і міжнародні ЗМІ озвучувати різні думки. Тим не менш, були повідомлення протягом року, що деякі співробітники СБУ були присутні на засіданнях громадських організацій для збору інформації про діяльність та роботу політичного характеру", - наголошується в звіті.

Як відомо, протягом 2011 року ситуація зі свободою ЗМІ була предметом зростаючої стурбованості з боку міжнародних організацій, зокрема Freedom House та Міжнародного інституту преси.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування