Боротьбу з економічними злочинами можуть передати новій структурі

Середа, 30 травня 2012, 10:41

В Україну вже в 2013 році може бути створена фінансова поліція за прикладом низки європейських країн, де ця структура підпорядкована міністерству фінансів.

Про це повідомляє "Коммерсант-Украина".

Уряд розробив законопроект, яким передбачається скорочення повноважень СБУ, МВС і Генпрокуратури з розслідування злочинів в економічній сфері.

За інформацією джерела, законопроект повинен бути внесений у Раду і прийнятий у першому читанні до парламентських канікул.

Новий орган зможе розпочати роботу не раніше липня-грудня наступного року.

Планується, що відомство буде створено на інформаційній та кадрової бази податкової міліції.

В рамках даного законопроекту податкова служба позбудеться повноважень оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства, не зможе займатися пошуком платників, які ухиляються від оподаткування, а також виявленням та розслідуванням фактів відмивання та легалізації грошей, отриманих злочинним шляхом.

Крім цього, законопроект передбачає обмеження компетенції СБУ.

В СБУ заявили, що в основному негативно ставляться до спроб позбавити відомство частини повноважень.

"Роботу ми виконуємо і направляємо справи на розслідування в правоохоронні органи", - пояснює джерело у відомстві.

МВС в рамках реформи позбудеться доступу на територію і в приміщення підприємств - це буде можливо лише в разі переслідування злочинця або припинення злочину, що загрожує життю людей.

Право проведення перевірок за фактами порушення може бути можливо тільки за зверненням фізичних чи юридичних осіб, а перебування на земельній ділянці або в житловому приміщенні без дозволу громадян запропоновано заборонити.

Найбільше "постраждає" Генпрокуратура - відомство буде позбавлено функції загального нагляду.

Згідно з концепцією реформи, Мінфін координуватиме розслідування злочинів, в результаті здійснення яких держава зазнає збитків.

Крім того, в його компетенції буде протидія виготовленню та збуту підроблених грошей, цінних паперів, акцизних марок.

За СБУ, як і зараз, будуть закріплені функції з виявлення підготовки терористичних актів, розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, у віданні МВС залишиться розкриття грабежів, вимагань, убивств, зґвалтувань, псування майна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування