"Регіонали" вирішили створити в Україні "жандармерії"

Середа, 13 червня 2012, 08:25

У Партії регіонів пропонують увести спеціальні правоохоронні структури з військовим статусом.

Така пропозиція міститься у проекті закону про Державну службу правопорядку, авторами якого є "регіонали"Василь Грицак і Валерій Коновалюк.

Законопроектом пропонується, що вже з 1 січня Держслужба правопорядку, створена в системі МВС, замінить собою внутрішні війська, але з ширшими повноваженнями.

Зокрема, вона забезпечуватиме захист конституційного ладу від спроби його зміни або повалення, а також захист державної влади від спроби її захоплення насильницьким шляхом.

Крім того на цей орган буде покладено здійснення державної охорони органів держвлади і місць постійного і тимчасового перебування посадових осіб.

Орган здійснюватиме заходи правового режиму воєнного стану або надзвичайного стану, заходів територіальної оборони.

Він здійснюватиме заходи, пов’язані з припиненням збройних конфліктів на державному кордоні, терористичної діяльності і  масових безпорядків.

Автори проекту пропонують, що головнокомандуючого Держслужби правопорядку і його заступників буде призначати особисто президент. Служба в даному формуванні буде проходити як за призовом, так і за контрактом.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту відзначається, що по своїй організаційно-територіальній побудові Держслужба діятиме за аналогією з колишніми військовими округами.

"У багатьох країнах ЄС правоохоронні органи з військовим статусом (типу "жандармерія") і із цивільним статусом (типу "поліція") є абсолютно незалежними структурами, у них є функції досудового слідства, але разом з тим у них є чітке розмежування сфер діяльності й впливу", - говориться в записці

Керівництво такими військово-адміністративними одиницями пропонується здійснювати командуючим відповідних оперативно-територіальних об'єднань Держслужби, які за посадою одночасно є начальниками органів військового управління - регіональних управлінь.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування