Звинувачення у постачанні зброї Південному Судану прострочені - джерело

Четвер, 28 червня 2012, 19:14

Оприлюднені Amnesty International дані про використання в конфлікті у Південному Судані незаконно поставлених в цю країну в 2007-2009 роках українських танків спираються на звинувачення, що мають "термін давності, що минув".

Про це заявило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело близьке до держкомпанії "Укрспецекспорт".

За його словами, "епізод із звинуваченнями у постачанні у 2008 році українських танків Т-72 в рамках контракту з Міноборони Кенії, які нібито насправді поставлялися в Південний Судан, отримав найбільш широку міжнародну популярність завдяки викриттям сайту Wikileaks в грудні 2010 року в розпал т.н . "Кейблгейт" (від англ. "Саble" - "депеша" - за аналогією з "Уоттергейтом" - ІФ).

"Пройшовши етап "інформаційного буму" викриття Wikileaks самі стали предметом міжнародного судового розгляду, і тепер, можна сказати, мають "термін давності, що минув", - сказав він.

Як зазначив співрозмовник агентства, ситуація навколо реалізації кенійського танкового контракту багаторазово коментувалася уповноваженими офіційними особами України, включаючи керівництво держкомпанії "Укрспецекспорт" на етапі укладання та реалізації контракту.

"Суть цих заяв можна сформулювати коротко: звинувачення на адресу України є безпідставними і не мали офіційної доказової бази", - сказав він.

Як підкреслив співрозмовник агентства, Україна не здійснює міжнародних передач озброєнь в країни, що перебувають під ембарго СБ ООН, або під будь-якими іншими санкціями міжнародних організацій, і Південний Судан ніколи не був партнером України по ВТС.

Між тим, "будучи суб'єктом міжнародних відносин, Україна періодично стає об'єктом різного роду і цілей інформаційних війн на світовому ринку озброєнь", - констатував він.

Як повідомлялося, в четвер правозахисна організація "Міжнародна амністія" оприлюднила повідомлення, в якому стверджується, що зброя з Китаю, України та із Судану "підживлює" конфлікт в Південному Судані. За даними правозахисників, мова йде про суданську зброю, китайські протипіхотні міни і українські танки.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News