Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Правозахисники закликають президентів не дивитися футбол з Лукашенком

П'ятниця, 29 червня 2012, 18:03

Українські правозахисні організації звернулися до лідерів держав, дипломатів і керівників міжнародних організацій з закликом не дивитися фінал Євро-2012 на одному стадіоні з президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Про це йдеться у поширеному в п’ятницю відкритому зверненні, яке підписали громадські організації "Асоціація українських моніторів з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів", "Українська Гельсінська спілка з прав людини", "Фундація Регіональних Ініціатив", "Центр Громадянських Свобод", "Дебатна Академія".

"На знак солідарності з народом Білорусі та відстоюючи цінності прав людини, які є універсальними для всіх людей незалежно від країни проживання, ми звертаємось до голів держав, дипломатів, керівників міжнародних організацій із закликом не допустити ганебного візиту Лукашенка в Україну", - йдеться у зверненні.

Підписанти висловлюють занепокоєння тим, що візит Лукашенка до Києва, його участь у перегляді фінального матчу Євро – 2012 та вірогідна зустріч з президентом Віктором Януковичем може стати символом сприйняття лідерами інших країн Європи, що будуть відвідувати матч, Лукашенка "як колеги, а не як президента, що систематично порушує права людини в своїй країні".

Правозахисники закликають голів держав, дипломатів, керівників міжнародних організацій терміново звернутись Януковича із вимогою відмовитись від запрошення Лукашенка на фінальний матч "Євро – 2012" до Києва.

"В разі ж, якщо Янукович не відмовиться від запрошення, ми закликаємо бойкотувати перегляд фінального матчу на стадіоні "Олімпійський", щоб не сидіти поруч із керівником держави, який брутально порушує права людини і нехтує міжнародними домовленостями, які їх встановлюють та гарантують", - йдеться у зверненні.

До Януковича правозахисники направили вимогу відмовитися від свого запрошення.

Як повідомлялося, у середу посол Білорусі в Україні Валентин Величко повідомив, що Лукашенко має намір відвідати фінал Євро-2012 в Києві у неділю та зустрітися з Януковичем.

Також на фінал Євро-2012 збираються приїхати президенти Грузії, Польщі та Італії, також прем’єр-міністри Італії та Іспанії.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування