"Газпром" пояснив, чому іншим дає знижку, а Україні – ні

Субота, 30 червня 2012, 11:10

"Газпром" дає європейським компаніям знижки на газ на відміну від України, оскільки реалізує з ними спільні проекти.

Про це сказав голова "Газпрому" Олексій Міллер у п’ятницю на прес-конференції в Москві, передає УНІАН.

"Що стосується контракту між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз Україна" - це контракт продавця й покупця, продаж і купівля газу на кордоні Росії та України. З нашими німецькими партнерами ми давно працюємо за абсолютно іншими моделями", - сказав Міллер.

За його словами, з німецькими компаніями співпраця має якісно інший рівень - ведеться спільна геологорозвідка, спільний видобуток у Росії, реалізуються проекти у галузі магістрального транспорту й підземного зберігання.

"Разом із ними ми створюємо разом додану вартість у всіх ланках цього ланцюжка, чого ми не робимо з українськими партнерами", - сказав він.

При цьому він повідомив, що "Газпром" пішов на коригування ціни на газ для європейських компаній, з якими реалізується "Південний потік".

"З Україною у нас немає такої якісної глибини співпраці, як із німецькими або італійськими партнерами. З Україною ми не реалізуємо таких мегапроектів ні в галузі видобутку, ні в галузі транспорту газу", - сказав він.

Він повідомив, що "Газпром" перерозподіляє транзитні потоки на користь інших маршрутів, і тут немає ніякого політичного підтексту.

"Це чиста економіка. Якщо ми транзитуємо наш російський газ через Білорусь, то ми платимо транспортні витрати самі собі", - сказав він.

Міллер нагадав, що "Газпрому" належить половина в морській ділянці споруджуваного трубопроводу "Південний потік", що дозволить заощадити на транспортному тарифі.

"У морській ділянці нам належить 50%, і половину транзитного тарифу платитимемо самі собі, а не якійсь транзитній країні в повному обсязі", - сказав глава "Газпрому".

Він зазначив, що це проект масштабний і вимагає інвестицій, але його принципово відрізняє від інших коридорів відсутність країн-транзитерів, часто проблемних.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...