Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Китай допоможе Україні позбутися газової залежності

Понеділок, 16 липня 2012, 10:57

Міністерство енергетики й вугільної промисловості України й Державний банк розвитку Китаю підписали протокол про співробітництво по заміні споживання природного газу на вугілля.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-службу Міненерго.

Згідно із протоколом, Держбанк розвитку КНР може відкрити спеціальну кредитну лінію на загальну суму $3,656 мільярда із залученням китайських технологій для фінансування проектів програми заміни споживання природного газу українським вугіллям.

У рамках програми передбачається реалізувати низку проектів щодо переведення вітчизняних об'єктів теплоенергетики на використання водовугільного палива, а також будівництва заводів з газифікації бурого й кам'яного вугілля.

Як відомо, в Україні вже реалізуються спільні з китайською стороною проекти у вугільній галузі. Державний банк Китаю Chinа Development Bank і Міністерство фінансів України 28 грудня 2011 року підписали угоду про довгостроковий кредит $85 мільйонів на реконструкцію й модернізацію шахти ім. Мельникова ВАТ "Лисичанськвугілля". Перший транш у розмірі $16 мільйонів отримали в червні 2012 року.

Кабінет міністрів України надав "Лисичанськвугілля" державні гарантії по цьому кредиту.

Основним забезпеченням зобов'язань вугільного підприємства є застава його гірничо-шахтного устаткування, придбаного за рахунок кредитних коштів, а додатковим – майнові права на одержання виторгу підприємства від реалізації вугілля.

У цілому рамкова угода про співробітництво у вугільній галузі, підписана у вересні 2010 року, передбачає залучення коштів для модернізації державних вуглевидобувних підприємств на загальну суму понад $1 мільярд.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування