"Репортери" стривожені станом свободи слова в Україні

Понеділок, 23 липня 2012, 18:22

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" констатує погіршення стану свободи слова в Україні напередодні парламентських виборів.

Про це у понеділок повідомляє УНІАН, з посиланням на організацію.

"У той час, як до парламентських виборів в Україні, призначених на 28 жовтня, лишилось трохи більше трьох місяців, "Репортери" стривожені стійким зниженням рівня свободи ЗМІ в Україні і висловлюють жаль з приводу ряду інцидентів, що трапились протягом останніх шести тижнів", - йдеться в повідомленні.

"Ми стурбовані подіями, що впливають на свободу слова і які ми спостерігаємо в Україні напередодні виборів," - заявили "Репортери".

"Червень і липень були особливо тривожними. Ми стурбовані тими умовами, в яких змушені працювати журналісти, та майбутнім плюралізму в мовленні. Незалежні засоби масової інформації зазнають усіх видів переслідувань, у тому числі постійних залякувань, нападів і юридичного тиску", - зазначили в організації.

"Така ситуація є неприйнятною у країні, яка має перебрати на себе головування в Організації з безпеки і співробітництва в Європі у 2013 році. Ми закликаємо владу зробити все можливе, щоб гарантувати і захищати свободу ЗМІ в останні місяці перед важливими для України виборами", - зазначають "Репортери".

Як приклади тиску на свободу слова правозахисна організація наводить ситуацію, яка склалася навколо телеканалу ТВi, порталу LB.ua.

На додачу до цих двох випадків "Репортери" заявляють і про інші ознаки погіршення ставлення влади до ЗМІ.

Зокрема, зазначають "Репортери", міністр внутрішніх справ Анатолій Захарченко і заступник голови КМДА Олександр Мазурчак публічно висловили наміри, що свідчать про посилення тиску на свободу ЗМІ.

Зокрема, 28 червня міністр внутрішніх справ оголосив, що він виступив перед урядом з ініціативою, у рамках якої влада зможе "регулювати" доступ населення до Інтернету, який на даний момент є єдиним засобом комунікації в Україну, що не підлягає великому контролю.

"Репортери" також зазначають, що багато журналістів були позбавлені можливості працювати чи стикалися з ворожим ставленням до себе у червні та липні, деякі з них постраждали від нападів під час висвітлення подій, внаслідок яких було поламано їхнє обладнання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування