Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК доведеться виправляти "абсурдності" Ради в обхід закону

Вівторок, 24 липня 2012, 11:04

У законі про вибори народних депутатів багато "абсурдностей", які Центральна виборча комісія буде змушена нівелювати своїми постановами.

Про це сказав голова ЦВК Володимир Шаповал в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

Так, на зауваження, що в законі залишилися норми, які дозволяють кандидату реєструвати у ЦВК тільки своє ім'я та по батькові, не вказуючи прізвище, а також положення, яке не забороняє балотуватися одному кандидату одночасно по всіх 225 округах, він заявив:

"Коментувати закон не хочеться, дурниць та абсурдностей там достатньо".

"Сама ситуація буде вирішена таким чином – це очевидно, і нікуди ми від цього не дінемося: ЦВК своїми постановами по суті підмінить Верховну Раду й буде займатися тим, що в Конституції віднесене до повноважень парламенту", - сказав Шаповал.

"Моя оцінка ситуації: це неподобство, яке говорить про те, що в нас до права ставляться, м'яко кажучи, легковажно. До того ж виходить, що хвіст крутить собакою, коли ЦВК установлює законодавчі за визначенням правила, якими вона ж має керуватися. Тож це неподобство у квадраті! Ну, а що робити?", - додав він.

За його словами, ЦВК доведеться коректувати своїми постановами прогалини в законі, бо "іншого виходу сьогодні немає".

"Адже знайдуться ж "веселий хлопці", які, приміром, будуть подавати документи без прізвищ, а потім звертатимуться в суди, засиплють їх позовами. Необхідний спосіб вирішення цих питань", - пояснив Шаповал.

"Зазначений спосіб, м’яко кажучи, незаконний. ЦВК виходить за межі своїх повноважень, до цього нас "загнали"! У нас такий вибір – або провалити вибори, або порушити закон, а що поробиш?", - заявив голова Центрвиборчкому. 

Шаповал зазначив, що у Верховній Раді було бажання змінити виборчий закон.

"Одна сторона боялася, що буде ефект "паровоза", і до так званих технічних поправок будуть підтягнуті політичні за змістом зміни, які фактично зруйнують закон. Інша сторона хотіла щось змінити, але з різних причин не наважувалася", - сказав він, наголосивши, що "бажання змінити виборчий закон не тільки в частині усунення технічних невідповідностей існувало об'єктивно і в тих, і в тих".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування