Харківська облрада підтримала мовний закон

Середа, 25 липня 2012, 13:44

Харківська обласна рада на позачерговій сесії 25 липня підтримав закон " Про основи державної мовної політики".

Про це йдеться у зверненні сесії до президента Віктора Януковича й Верховної Ради, пишуть "Українські новини".

За прийняття документа проголосували 107 з 115 присутніх на сесії депутатів (усього в облраді – 150 депутатів).

Зокрема, голоси "за" віддали 99 членів фракції Партії регіонів, 7 – Комуністичної партії, 1 – Народної партії, " проти" проголосували 8 депутатів фракції "Батьківщина".

В зверненні йдеться, що в депутатів викликають тривогу спроби використовувати прийняття закону як підстави для дестабілізації політичної ситуації й можливість для одержання сумнівних балів напередодні виборів.

"Ніколи в цивілізованому суспільстві бійки, хуліганські акції, голодування й інші екстремістські або провокаційні дії не зможуть замінити розумного компромісу, конструктивного діалогу й плідної роботи на благо всього суспільства й кожного громадянина", - йдеться в документі.

У зверненні відзначається, що ще в червні 2006 року облрада затвердила рішення "Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області й сприянні виконанню зобов'язань України щодо реалізації норм Європейської хартії регіональних мов або мов меншин".

"Як і шість років тому, сьогодні ми захищаємо не окрему мову, а інтереси наших громадян, чиї права, згідно з Конституцією, не можуть бути обмежені за мовними ознаках", - підкреслюється в зверненні.

Як відомо, 3 липня Рада прийняла закон про основи державної мовної політики, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні мінімум 10% носіїв на територіях, на яких розповсюджена ця мова.

У знак протесту проти цього закону в Києві та інших містах влаштували голодування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування