У МОЗ кажуть, що не переплачують за ліки для хворих на СНІД

Неділя, 29 липня 2012, 11:35

Економія бюджетних коштів на закупівлі МОЗ антиретровірусних препаратів цього року вже складає 10,5 мільйонів гривень.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МОЗ у відповідь на "недостовірну та неточну" інформацію про переплату відомства за АРВ препарати.

"У 2012 році на закупівлю АРВ препаратів (24 найменування) передбачено 234,07 млн грн. За результатами проведених процедур конкурсних закупівель акцептовано пропозиції учасників торгів на загальну суму 205,4 млн грн. Вже сьогодні економія бюджетних коштів складає 10,5 млн грн і це при тому, що за орієнтовану вартість закупівлі взяті ціни минулого року", - стверджують у міністерстві.

Зазначається, що зекономлені кошти будуть направлені на додаткову закупівлю вкрай необхідних для життя хворих препаратів.  

Цього року ціни закупівель МОЗ АРВ препаратів не перевищують ціни минулого року, йдеться в повідомленні.

Там наголошується, що ефективність закупівель МОЗ відзначив у січні 2012 року під час свого візиту в Україну виконавчий директор Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією Мішель Казачкин.

"За результатами порівняння середньої вартості закупівлі схем лікування, які закуповувалися за державний бюджет та за кошти Глобального фонду через ВБО "Мережа людей, що живуть з ВІЛ" у 2011 році, встановлено, що середня вартість закупівлі річної схеми першого ряду за кошти державного бюджету становить 4387,8 грн, а середня ціна закупівлі антиретровірусних препаратів за кошти Глобального фонду перевищує середню ціну закупівлі за кошти державного бюджету у 2011 році на 1197,6 грн на рік", - йдеться в повідомленні.

При порівнянні цін на антиретровірусні препарати, закупівля яких здійснювалася за рахунок держбюджету 2011 року та коштів Глобального фонду, МОЗ України закупило дорожче від ЛЖВ 6 препаратів, а ВБО "Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ" дорожче від МОЗ - 7 препаратів, які входять до схем лікування першого ряду.

У МОЗ також зазначають, що суттєве зниження ціни з боку виробника на деякі АРВ препарати для Глобального фонду пов’язано з тим, що окремі фірми вважаючи такі поставки благодійництвом, постачають препарати за спеціальними цінами.

"Ці ціни існують лише для міжнародних неприбуткових організацій і не використовуються для продажів в окремих країнах", - стверджують у міністерстві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування