Тігіпко: Правосуддя перетворили на бізнес, без хабарів чиновникам нецікаво

П'ятниця, 10 серпня 2012, 13:35

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вважає, що з проблемою корупції в Україні "терапія не допоможе", потрібні кардинальні зміни.

Таку думку він висловив в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні".

"Треба змінювати судову систему, вона має гарантувати верховенство права… Треба атакувати адміністративний тиск на бізнес. Це для інвестора найстрашніше: він ніколи не може спрогнозувати, скільки в нього піде на хабарі. Закордонні інвестори з цим просто не вміють працювати", - зазначив Тігіпко. 

Він відзначив корупцію в судах і контролюючих організаціях.

"Судді перетворили правосуддя на бізнес. Перевіряючі теж не перевіряють, а шукають проблеми, щоб забрати бізнес або отримати хабар", - сказав Тігіпко.

"Ці проблеми ми бачимо, консультуємося і з закордонними колегами, і самі думаємо. Тут уже ясно: терапія не допоможе, потрібно хірургічне втручання. А скальпель – річ небезпечна, потрібно мати дуже чітке уявлення про те, що робиш і в якій послідовності", - зазначив віце-прем'єр. 

Він вважає, що за корупцію "відповідають політики".

"Я прийшов у Міністерство соцполітики й виявив чотири корупційні схеми. Дві вже вдалося зламати, над рештою двома продовжую битися й зараз", - похвалився Тігіпко.

"Цього року ми придбаємо інвалідні коляски майже на 700 мільйонів гривень. Раніше ці закупівлі проводилися на корупційних засадах - для участі в тендері заносилися конверти", - розповів він. 

"Друга корупційна лазівка – це путівки для чорнобильців. 382 мільйони закладено цього року на їхнє фінансування. До ухвалення відповідного закону для того, щоб потрапити в тендер, лікувальні установи платили гроші. Зараз це змінили. Ми перейшли на ваучерну систему. Інвалід сам вибирає собі коляску й лікувальний заклад", - повідомив чиновник.

Дві інші проблеми, за його словами, виявилися складнішими.

"Ми виділяємо кошти на автомобілі для інвалідів і на харчування дітей із Чорнобильської зони. Але з цих коштів до інвалідів і дітей реально надходять лише 50%. Я пропонував прямо ці гроші доплачувати всім, хто потребує автомобіля, до пенсії. Але громадським організаціям інвалідів це не сподобалося", - сказав Тігіпко.

"Так само з дітьми із Чорнобильської зони – я пропонував, щоб виділені гроші отримували їхні батьки. Але громадські організації й це розкритикували. Але нічого, ці проблеми ми теж знімемо", - пообіцяв він.

"І ще одне: без корупції деяким чиновникам стає нецікаво працювати, вони самі йдуть. І правильно роблять. Бо якщо бачать вектор нашої роботи, то розуміють, що й до них скоро доберемося", - додав Тігіпко.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
17:11
Латвія поступово відмовиться від російської у школах як другої іноземної
17:08
Україна та НАТО обговорили деталі створення спільного центру в Бидгощі
17:02
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш": головні інсайди заходу "Відбудова України"
17:01
Посол Німеччини під час поїздки у Миколаїв відвідав навчання українських саперів
16:59
Раду з підтримки кінематографії при Держкіно остаточно визнали нелегітимною
16:57
За добу українці інвестували в облігації у "Дії" понад 30 млн грн – Федоров
16:29
фото"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції знайшли 14 млн незаконних активів
16:28
Фонд держмайна продав майновий комплекс ДП "Інжексбуд" за 27,5 мільйона
16:28
ВІДЕОШІ та кадри українських бомбардувань. Польський режисер випустить фільм про Путіна
16:27
Рада дозволила АРМА купувати військові облігації за арештовану валюту
Усі новини...