У США натякають Януковичу, що може повторити долю Лукашенка

Понеділок, 13 серпня 2012, 18:40

Конгрес США може застосувати щодо України, такі ж санкції як з Білоруссю.

Таку думку озвучив старший співробітник Гельсінської комісії Орест Дейчаківський в інтерв'ю "Голосу Америки".

Він заявив, що головною метою представленої в Конгресі резолюції є сприяння проведенню в Україні виборів, які б відповідали міжнародним стандартам.

"Ми вимагаємо звільнити осіб, які перебувають у в’язниці з політичних мотивів - Юлію Тимошенко, Юрія Луценка та Валерія Іващенка", - зазначив він.

"Ми хочемо, щоб Україна дотрималась своїх зобов’язань, які вона взяла на себе в рамках членства в ОБСЄ. Оскільки Україна головуватиме в ОБСЄ у 2013 році, вона повинна бути добрим прикладом та діяти відповідно до положень ОБСЄ, які викладені в Гельсінських угодах, де говориться про дотримання прав людини, демократію та верховенство права", - заявив Дейчаківський.

"Абсолютно не відповідають дійсності припущення, що метою Гельсінської Комісії є ізоляція України. Тому положення резолюції є дуже чіткими. Там говориться про відмову у в’їзді у США певним українським посадовцям. Резолюція містить чіткий сигнал – якщо людина вдається до певних дій - порушення прав людини, антидемократичні дії, корупція – ми їм просто відмовимо у в’їзді до Сполучних Штатів", - відзначив Дейчаківський.

Якщо резолюція не матиме бажаного впливу, а політична ситуація в Україні продовжуватиме погіршуватися, американські законодавці готові до подальших кроків.

"Ми поки що не визначились... Однак, треба пам’ятати, що Гельсінська Комісія, в особі конгресмена Сміта, внесла на розгляд Конгресу за останні 6 років три законодавчі ініціативи по відношенню до Білорусі, які отримали силу закону. Ці законодавчі акти містять дуже серйозні санкції: не лише заборону на видачу віз, але і замороження індивідуальних рахунків, економічні санкції", - заявив Дейчаківський.

Втім, додає експерт, Гельсінська Комісія має надію, що Україна на цих виборах доведе свою відданість демократичному напрямку і США не матимуть підстав посилювати тиск на українську владу.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News