Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокурор запевняє, що відмову Тимошенко врахували

Понеділок, 13 серпня 2012, 21:05

Захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко не виключає, що може бути зроблена спроба забезпечити її участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Таку думку озвучив адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я не виключаю такої можливості. Суд зробив запити про можливість проведення відеоконференції та відповіді на свої запити отримав. Вони є в матеріалах справи. Але згоди Юлії Володимирівни на участь в режимі відеоконференції немає, вона написала письмову відмову", - нагадав він.

"Тому законних підстав для проведення судового засідання в режимі відеоконференції немає. Якщо щось буде зроблено - то тільки в силовому варіанті", - сказав Плахотнюк.

Він зазначив також, що відповідно до Кримінально-процесуального кодексу для проведення відеоконференції необхіднє відповідне розпорядження суду.

"Суд приймає таке розпорядження тільки в судовому засіданні з участю двох сторін. На попередньому засіданні, 31 липня, це питання не обговорювалося. На даний момент таке розпорядження в матеріалах справи відсутнє", - уточнив Плахотнюк.

У свою чергу прокурор у справі "ЄЕСУ" Вікторія Калита запевняє, що можливість застосування відеоконференції в ході судового провадження - це загальноєвропейська практика.

"Наша пропозиція провести засідання в режимі відеоконференції ґрунтується виключно на нормах чинного законодавства... Розмови про те, що участь в засіданні з відеоконференції незаконна, про те, що нібито тільки одна окрема процесуальна дія може відбуватися через відеозв'язок, - все це ніщо інше, як спроба перекрутити і трактувати норми закону на свій лад", - заявила вона.

За її словами, можливість проведення відеоконференції передбачена ст. 85-3 КПК.

"Ця норма передбачає можливість участі підсудного у процесуальних діях шляхом відеозв'язку. Ця норма не обмежує роботу адвоката, який може бути присутнім як в залі суду, так і поруч зі своїм підзахисним. Я і мої колеги неодноразово відзначали, що застосування цієї норми можливе тільки за згодою підсудної. Поза її волею, такий процес неможливий", - зазначила прокурор.

На уточнююче питання про заяви сторони захисту Тимошенко про можливість оскарження застосування відеоконференції в Європейському суді, прокурор пояснила: "Мені, якщо чесно, не зрозуміло, що вони зібралися оскаржувати".

"Адже суд може прийняти таке рішення виключно на підставі згоди підсудної. Крім того, хочу підкреслити, що практика відеоконференції - це як раз європрактика, яка в чинному КПК і в новому КПК виписана саме на вимогу європейських та міжнародних стандартів. Ця норма спрямована на гуманізацію кримінальної юстиції та судового провадження. Відповідно, такі заяви - не що інше, як спроба знову ж видати бажане за дійсне, хоча насправді все інакше", - пояснила Калита.

Вона також додала, що таким клопотанням сторона держобвинувачення врахувала позицію підсудної в частині її категоричного небажання з'являтися в суд.

Наступне засідання у справі "ЄЕСУ" призначено на 14 серпня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування