ЦВК друкуватиме бюлетені лише українською мовою

Понеділок, 20 серпня 2012, 17:45

Центральна виборча комісія має намір друкувати виборчі бюлетені на вибори Верховної Ради тільки українською мовою.

Про це на брифінгу сказав член комісії Михайло Охендовський, повідомляють "Українські новини".

"Жодних змін до закону "Про вибори народних депутатів України" станом на цей час немає. Бюлетені друкуються державною мовою", - заявив він.

Разом з цим Охендовський назвав несвоєчасними заяви і коментарі про можливий друк бюлетенів російською мовою в тих регіонах, у яких російській надано статус регіональної.

Раніше депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко, який є співавтором закону "Про засади державної мовної політики", заявив, що найістотніша поправка, яку він пропонує до цього закону з Сергієм Ківаловим, - пропозиція скасувати друк бюлетенів регіональними мовами під час загальноукраїнських виборів.

"Друкуючи бюлетені в різних місцях, ми можемо одержати обвинувачення у фальсифікації виборів, а це нам ні до чого", - пояснив Колесніченко.

Як відомо, 3 липня Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон "Про засади державної мовної політики", який розширює сферу застосування регіональних мов, зокрема – російської, відповідно до Європейської хартії регіональних мов чи мов меншин.

8 серпня президент Віктор Янукович підписав цей закон, що передбачає встановлення офіційного використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади за проживання мінімум 10% носіїв на територіях, на яких розповсюджено цю мову.

За законом ці заходи можуть бути застосовані в Україні до 18 мов.

13-20 серпня російській мові надали статус регіональної обласні Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Одеська, Херсонська, а також міські Ізмаїльська, Одеська, Севастопольська й Харківська ради.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...