Юристи просять Януковича розібратися з ЦВК через адвоката Тимошенко

Середа, 29 серпня 2012, 10:51

Українське юридичне товариство закликає президента Віктора Януковича розібратися з випадками безпідставної відмови Центральною виборчою комісією в реєстрації кандидатами в народні депутати.

Про це йдеться в заяві товариства, переданій УНІАН.

Юристи переконані, що яскравим прикладом є ситуація навколо реєстрації кандидатом у народні депутати відомого вченого-юриста і громадського діяча Миколи Сірого.

У товаристві нагадують, що Сірий є членом Центральної ради Українського юридичного товариства, кандидатом юридичних наук, старшим науковим співробітником Інституту держава і права ім. Корецького НАН України.

Він подав заяву до ЦВК про висунення кандидатом у народні депутати по 222 виборчого окрузі (Солом’янський район Києва), але отримав відмову. Суд також відмовив Сірому у захисті порушених прав.

"Вважаємо, що Сірий є одним із найбільш достойних претендентів на депутатський мандат у цьому окрузі. Він проживає на території 222 виборчого округу і знає всі проблеми мешканців свого району", - заявляють у товаристві.

"Безпідставна і незаконна відмова ЦВК Сірому у реєстрації його кандидатом у народні депутати України по 222-му виборчому округу дає підстави поставити під сумнів результати виборів у цьому окрузі 28 жовтня 2012 року, що порушує права не лише кандидатів у народні депутати України, а й виборців цього округу", - вважають юристи.

Те саме, на їхню думку, стосується і результатів виборів у інших мажоритарних округах, де ЦВК нібито безпідставно відмовила у реєстрації іншим потенційним кандидатам у нардепи.

В тому числі, Юрію Кармазіну (151 виборчий округ), Олександру Тенениці (101 виборчий округ), Олександру Кучеру (102 виборчий округ), Світлані Друзюк (127 виборчий округ) та інших громадських і політичних активістів.

"Протиправні рішення ЦВК та неможливість захисту порушених прав у судовому порядку може зірвати проведення парламентської кампанії 2012 року, що неодмінно викличе ускладнення суспільно-політичних відносин і дестабілізацію політичної ситуації в Україні", - йдеться в заяві.

Враховуючи це, УЮТ звертає увагу ЦВК та президента на недопустимість дискримінації окремих кандидатів у депутати на виборах 2012 року і вимагає проведення повного і об’єктивного розслідування фактів протиправної відмови у реєстрації кандидатами у народні депутати Сірому, Кармазіну, Тенениці, Кучеру, Друзюк.

Товариство вимагає вжити передбачених законом заходів для забезпечення передбаченого ст. 71 Конституції та ст. 3 закону "Про вибори народних депутатів України" рівного права на участь у виборах цсім громадянам, які відповідно до законодавства подали заяви до ЦВК.  

Як відомо, Сірий є адвокатом екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

20 серпня він заявив, що позиватиметься до ЦВК через відмову зареєструвати його кандидатом у народні депутати в одномандатному окрузі №222.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News