ЦВК затвердила вигляд бюлетеня для "списочників"

Середа, 29 серпня 2012, 17:53

Центральна виборча комісія затвердила форму і текст бюлетеня в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на виборах Верховної Ради.

За відповідний проект постанови одноголосно проголосували всі члени Центрвиборчкому, повідомляють "Українські новини".

ЦВК визначила, що текст на бюлетенях повинен друкуватися державною мовою, на одному аркуші розміром 200х600 мм світло-жовтого кольору і тільки на одній стороні.

Комісія також визначила, що бюлетені повинні друкуватися з використанням спеціальних видимих і невидимих захисних фарб, які змінюють свої фізичні характеристики під дією ультрафіолетового та інфрачервоного опромінення, а також із графічними захисними елементами.

Крім цього, на бюлетенях будуть розставлені номери виборчих дільниць із захисною фарбою, яка буде проявлятися на звороті бюлетеня.

У ході обговорення винесеного на обговорення комісії цього проекту постанови доповідач з питання Жанна Усенко-Чорна повідомила, що на розгляд виноситься проект, що відповідає всім вимогам закону про вибори Ради.

Вона пояснила, що пропонується проект, яким передбачено, що в бюлетені поряд з назвами партій зазначено імена, по батькові кандидатів, включених до першої п'ятірки кандидатів списків цих партій.

Усенко-Чорна підкреслила, що, незважаючи на абсурдність статті закону, якою ЦВК не зобов'язується зазначати прізвища кандидатів, Центвиборчком повинен додержуватися норм закону.

Також вона підкреслила, що комісія повинна передбачити зазначення імен тих кандидатів, які включені до списку, незалежно від того, чи зареєстровані вони ЦВК.

Член ЦВК Олександр Шелестов виніс на розгляд комісії пропозицію зазначати в преамбулі постанови посилання на постанови комісії, якими вона відмовила в реєстрації, зокрема, Юлії Тимошенко і Юрію Луценку, в реєстрації кандидатами.

Була й ще пропозиція секретаря комісії Тетяни Лукаш, незважаючи на відсутність у законі норми про зазначення в бюлетені прізвища кандидатів, ухвалити рішення про друк у бюлетенях прізвищ.

У результаті комісія одноголосно проголосувала за рішення зазначати в бюлетенях прізвища кандидатів від партій, включених до першої п'ятірки списку, а також підтримала пропозицію послатися в постанові на свої попередні постанови про відмову в реєстрації.

Однак при цьому члени комісії не уточнили, чи буде в бюлетенях надруковано прізвище Тимошенко і Луценка в першій п'ятірці "Батьківщини".

Як відомо, парламентські вибори 28 жовтня пройдуть за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: 225 депутатів обираються за списками політичних партій, ще 225 - за мажоритарними округами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News