ЄС побачив несправедливість щодо Тимошенко і Кº

Середа, 29 серпня 2012, 18:39

Керівництво ЄС висловлює жаль, що сформована в Україні ситуація буде перешкоджати участі у виборах "двом важливим лідерам опозиції".

Про це йдеться в спільній заяві верховного представника Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президента Європейської комісії Кетрін Ештон і європейського комісара з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефана Фюле.

"Ми взяли до відома підсумки розгляду Вищим спеціалізованим судом України з цивільних та кримінальних справах вироком щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Ми шкодуємо, що наслідки нинішньої ситуації будуть перешкоджати двом важливим лідерам опозиції брати участь у майбутніх парламентських виборах", - йдеться в заяві.

При цьому обидва представника ЄС відзначають, що така ситуація виникла після судів, які не відповідали міжнародним стандартам у відношенні справедливого, прозорого та незалежного правового процесу.

"Ми підкреслюємо важливість для української влади ліквідувати наслідки виборчого правосуддя у випадках Тимошенко, Луценка та інших. Це також вимагатиме подальших кроків для проведення судової реформи", - підкреслюють Ештон і Фюле.

Крім того, керівники ЄС "зі стурбованістю" відзначають новий вирок щодо Луценка від 17 серпня 2012 року.

"Ми будемо продовжувати уважно стежити за подіями, пов'язаними з судовими справами проти Тимошенко та Луценка та інших. Зараз є можливість подати справу Тимошенко до Європейського суду з прав людини", - йдеться в заяві.

Ештон і Фюле також віддали належне ролі колишніх президентів Олександра Кваснєвського і Пета Кокса, які, виступаючи від імені Європейського парламенту, спостерігачами за судочинством в Україні.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...