Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович особисто обіцяв Раді Європи відпустити Луценка, якщо Євросуд не передумає

Вівторок, 11 вересня 2012, 08:58

Президент Віктор Янукович особисто обіцяв генсеку Ради Європи Турбьйорну Ягланду, що рішення Євросуду в справі екс-глави МВС Юрія Луценка буде виконано.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті Комерсант, відповідаючи на запитання про те, що рішення Євросуду з прав людини про незаконність затримання Луценка не вплинуло на його долю.

"Результат буде! Справа в тому, що український уряд оскаржив рішення ЄСПЛ у Великій палаті суду. Після розгляду апеляції Великою палатою все повинні будуть додержуватися рішення суду", - заявив Ягланд.

"При цьому ЄСПЛ може наказати владі відпустити ув'язненого, і будь-який уряд в Європі зобов'язаний дотримуватися судового рішення. У іншому випадку в уряді, що не виконує рішення Страсбурзького суду, виникнуть справжні проблеми", - підкреслив він. 

"Віктор Янукович заявляв, що буде поважати рішення суду", - заявив генеральний секретар Ради Європи.

Відповідаючи на репліку, що співдоповідачка ПАРЄ по Україні Марієтта де Пурбе-Лундін головною проблемою української влади назвала невиконання обіцянок, він зазначив:

"Якщо ми говоримо конкретно про зобов'язання держави перед РЄ й ЄСПЛ, то я не бачу такої тенденції".

"А у випадку, коли президент особисто запевняє, що буде твердо дотримуватися рішення суду, я не сумніваюся, що це відбудеться. Втім, це трапиться лише після винесення остаточного рішення ЄСПЛ", - сказав він. 

Говорячи про справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко, що перебуває на розгляді Європейського суду з прав людини, Ягланд сказав:

"Найближчим часом, протягом декількох тижнів, буде винесене рішення суду щодо затримання Тимошенко, а також про те, чи були судові засідання проведені відповідно до європейських стандартів".

"Пізніше ЄСПЛ візьметься за вивчення справи по суті. Юристи Юлії Тимошенко наприкінці серпня вже звернулися до суду із другою скаргою. Її розглянуть пізніше, оскільки це вимагає часу. Наскільки я знаю, ці справи вже не будуть об'єднані", - пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування