Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ICTV та "Україна" – лідери за розміщенням "джинси"

Вівторок, 11 вересня 2012, 13:36

Телеканали ICTV, "Україна" та "Перший національний" у серпні випустили в ефір найбільшу кількість матеріалів з ознаками замовності (або цензури).

Такими є результати узагальненого моніторингу матеріалів у теленовинах, а також випадків замовчування важливої інформації, повідомляє Телекритика.

Водночас, як відзначає моніторинг, у серпні загальна кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) дещо знизилася порівняно з липнем.

Так, за звітний тиждень (з 13 по 18 серпня) найбільше сюжетів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) показали ICTV та "Україна" (по 34), Перший національний (32), 1+1 (26) та "Інтер" (23).

"Продовжує стабільно зростати кількість таких матеріалів на Новому каналі", йдеться в звіті.

Найменше таких матеріалів з ознаками замовності (цензури) показав 5-ий канал.

За кількістю позитивних або нейтральних матеріалів, без балансу думок, матеріалів про владу – в лідерах опинилися "Україна" (33),  ICTV (30) та "Перший національний" (27). 1+1 показав за тиждень 25 таких матеріалів, "Інтер" та СТБ – по 20, Новий канал – 18 та 5-й канал – 13.

За кількістю негативних, без балансу думок матеріалів про опозицію – перше місце розділили 1+1 та ICTV (по 5 матеріалів), друге – Перший національний, Новий канал, 5-й канал та "Україна" (по 4), Інтер (3) та СТБ (2).

У матеріалах з ознаками замовності (цензури) канали порушують стандарти: балансу думок (найбільше "Перший канал", ICTV, "Україна"), повноти інформації ("Україна", ICTV та "Перший національний"), відокремлення фактів від думок ("Україна", ICTV та "Перший національний"), достовірності подачі інформації (1+1, "Перший національний", ICTV) та точності подачі інформації (1+1, "Україна", "Перший національний").

Також усі названі канали були помічені в замовчуванні важливих тем, думок і фактів та замовчуванні інформації про різноманітні акції протесту різних політичних сил і окремих груп населення, про судові заборони таких акцій, а також про дії правоохоронців із блокування таких акцій і кримінального переслідування їх учасників:

Крім того, канали неодноразово вирішили змовчати про наступ на свободу слова; зниженням різних складових добробуту населення; про наступ влади на бізнес або рейдерства, яке підтримується владою; публічні заяви і дії опозиції; конфліктні ситуації в гуманітарній сфері тощо.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією "Телекритика" за підтримки USAID, наданої через "Інтерньюз Нетворк".

Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування