Посол в Чехії: Чому Данилишин не прийшов до мене, я б його захистив

Четвер, 13 вересня 2012, 11:38

Посол України в Чехії Іван Грицак стверджує, що взяв би екс-міністра економіки Богдана Данилишина, видачі якого домагалася Україна, під захист, якби він звернувся до нього.

Про це він заявив в інтерв’ю "Радіо Свобода".

Грицак зазначив, що зберіг теплі спогади про колишнього міністра.

"Коли я їхав сюди послом, я мав майже 40-хвилинну розмову з паном міністром Данилишиним як міністром економіки, він мене наставляв – на що звернути увагу у двосторонніх економічних відносинах", - зазначив він.

Посол висловив здивування, що, прибувши до Чехії, Данилишин не звернувся до нього.

"Чому б пану Данилишину,  перед тим, як перетнути поріг посольства, не зустрітися з послом? Адже він знав, що послом України в Чехії на той час був Іван Грицак, якому він давав напуття як міністр, коли той їхав сюди. Скажіть, будь ласка: чому?", - поскаржився Грицак.

"Шукав преференції? Шукав якийсь інший захист? Адже якби він звернувся до мене, то всі інші інсинуації навколо цього його затримання і т.д. – він попадав автоматично під захист посла, і нічого подібного не було б", - сказав він.

У той же час посол зазначив, що за час його трирічної каденції "ніяких надзвичайних ускладнень у двосторонніх відносинах за цей час не було", не дивлячись на шпигунський скандал, та той факт, що чоловік Юлії Тимошенко та Данилишин отримали політичний притулок в Чехії, яка неодноразово засуджувала політичну ситуацію в Україні.

На думку Грицака, шпигунський скандал не мав радикального впливу на двосторонні відносини, а на наданні притулку Данилишина та Олександра Тимошенко не варто загострювати уваги.

"Я не відповів ще на Ваше попереднє запитання щодо притулку пана Данилишина і пана Олександра Тимошенко. Я не володію зараз точними цифрами, але здається мені, що притулок у Чехії отримало за роки незалежності України понад 150 громадян. Тому я б не загострював увагу на цих особах", - підкреслив він.

Як відомо, на початку 2011 року Чехія надала політичний притулок міністру уряду Тимошенко Данилишину, проти якого було порушено кримінальну справу в Україні.

Після чого Україна зі скандалом, всупереч дипломатичним нормам, видворила двох військових аташе з чеського посольства, звинувативши їх у шпигунстві. Чехія відповіла симетричними кроками.

На початку 2012 року Чехія надала притулок чоловікові Тимошенко, який скаржився на переслідування в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування