Ющенко порівняв себе з Черчілем та Аристотелем

П'ятниця, 14 вересня 2012, 12:38

Свій програш на президентських виборах 2010 року Віктор Ющенко порівняв із програшем Вінстона Черчіля, який програв в Англії вибори до парламенту, хоча щойно виграв Другу світову війну.

Так він прокоментував запитання журналіста на прес-конференції в Ужгороді 13 вересня, повідомляє ZIK.

"Коли міністр Черчіль виграв Другу світову війну, то вдома натомість з тріском програв вибори до свого парламенту. За декілька тижнів до перемоги над німцями один із найбільших національних героїв Західної Європи, який стільки відданості продемонстрував у боротьбі проти Гітлера, як ніхто, програє вибори", - сказав Ющенко.

"Десь місяців 6 він не спілкувався з пресою. Пішов на свою садибу і разом з дітьми власноруч мурував стіну, щоб не було протягу на дитячий майданчик", - продовжив екс-президент.

"З часом журналісти запитали його, у чому знаходив втіху у ті психологічно найскладніші для нього місяці. Черчилль відповів: у зведенні стіни. Одне з наступних запитань звучало так: якою буде для британця нагода згадати епоху Черчіля у 2000 році. Політик відповів: нагодою буде оця кам’яна стіна", - додав він.

На думку Ющенка, він програв на останніх президентських виборах не через свої помилки, а через помилку українців.

"Результат виборів – це претензія не до мене, відверто скажу. Я себе дуже комфортно почуваю і для себе сформував ряд аргументів", - сказав екс-президент.

"Думаю, що була велика помилка моєї нації, коли через популізм, невідповідальність, дуже часто через слабку свідомість, вони прийшли до вибору у 2009 році між двома претендентами. Популізм – це велика штука. Коли працює не свідомість, а почуття", - заявив Ющенко.

Тут же екс-президент провів аналогію з давньогрецьким філософом Аристотелем.

"Під оливковим деревом Аристотель веде уроки. 22 роки навчає послідовників, і тут до нього приходить повія і каже: те, що ти робив 22 роки, - то дурниця. От подивися, я зараз пройду повз них і вони дивитися у твій бік не будуть. Оце ціна твоїй праці. А він відповідає: "Ти права, але ми з тобою робимо різну роботу. Я 22 роки все робив, щоб їх підняти, а твоя робота завжди полягає в тому, щоб їх опустити. А опустити легше, простіше, ніж піднімати", - зазначив він.

"У ті роки, коли я мав велику честь працювати на українську націю, я ту дистанцію проходив з великою відданістю і, думаю, із колись належно оціненим результатом. Треба жити, йти далі, рухатися, не бути пихатим і мільйони разів пояснювати нації, чому ми великі, чому ми повинні бути вкупі, бути європейцями, мати свою мову, чому демократія не може бути замінена нічим. Сподіваюся, колись зрозуміють", - сказав Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування