Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Японські компанії тимчасово утікають з Китаю через конфлікт з островами

Понеділок, 17 вересня 2012, 13:08

Територіальна суперечка між Японією та Китаєм за острови призвела до закриття фабрик Canon  та Panasonic, на черзі Toyota та Honda .

Японські школи та підприємства, розміщені в Китаї, в тому числі  три фабрики Canon і три -  Panasonic припинили свою роботу до середи через можливу небезпеку з боку китайців.

У вихідні китайці, які протестують проти Японії, здійснили напади на багато японських супермаркетів, підприємств, в тому числі на автоконцерн Toyota.

Розбитий китайськими протестувальниками супермаркет японської компанії JUSCO

Очікується, що офіси Toyota та Honda також приймуть рішення про "канікули".

Крім того, Японія може втратити і в туристичному секторі, оскільки через територіальний конфлікт багато китайських туристів відмовилися їхати в Японію. За 9 місяців у Японії вже побували понад мільйон китайців.

Акція протесту китайців проти Японії. Фото CNN

Ці події можуть вдарити по економіці Японії, яка переживає наслідки минулорічного цунамі та вибухів на АЕС Фукусіма.

Між тим Китай може втратити обсяг інвестицій у свою економіку з боку Японських підприємців.

Конфлікт між Пекіном та Токіо розгорівся навколо островів Сенкаку, або Дяоюйтай (китайська назва), які належали Китаю до 1895 року, коли в результаті китайсько-японської війни вони перейшли до Японії.

 

Через поразку Японії у Другій світовій війні острови відійшли під юрисдикцію США. Однак пізніше Вашингтон повернули їх Японії. Китай вважає їх своєю територією.

Територіальна суперечка підсилюється тим, що саме в шельфі цих островів було знайдено великий запас нафти і газу.

Ескалація конфлікту відбулася після того, як Японія домовилась про купівлю трьох з п'яти островів Сенкаку, які перебували приватної власності. Вартість угоди складає близько 26 мільйонів доларів.

У відповідь 11 вересня Китай направив до островів два військових кораблі.

У самому Китаї почалися масові акції протесту проти Японії, найчисельніша була в суботу під Японським посольством. Загалом акції було у 85 містах по всьому Китаю.

 
 

В ці ж дні Японія та США підписали угоду про розміщення на території Японії американської бази ПРО, яка має захистити Японію від північнокорейських балістичних ракет.

Міністр оборони США Леон Панетта висловив занепокоєння, що територіальна суперечка може призвести до збройного конфлікту.

Українська правда за матеріалами CNN, ВВС

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування