Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій відхрестилися від Кличка і Тягнибока недосконалим законом

Четвер, 20 вересня 2012, 20:16

Представники партій "Удар" і "Свобода" не отримали жодного місця в окружних виборчих комісіях через недосконалість нового виборчого закону.

Про це заявила радник президента - представник президента в Конституційному cуді Олена Лукаш, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це проблема нового закону. Це ціна компромісу під час голосування у Верховній Раді. Саме опозиція наполягала на тому, щоб допуск до жеребкуванні мали всі без винятку партії, які висунули своїх кандидатів", - сказала вона.

Лукаш нагадала, що 26 серпня ЦВК утворила 225 окружних виборчих комісій, до складу яких увійшло 4045 громадян. Для цього ЦВК протягом 22, 23 і 24 серпня повела перевірку документів приблизно 15 тисяч кандидатів, представлених кандидатами та політичними партіями.

"Уявіть собі обсяг цієї роботи", - додала радник президента.

Закон передбачає, що для визначення персонального складу комісій потрібно провести жеребкування - ця процедура була розроблена і затверджена ЦВК.

"Жеребкування тривало майже годину. Його суть полягала у вилученні з барабана 81 конверта з назвами партій, які внесли подання про формування складу окружкомів, оголошення і фіксації результату жеребкування в протоколі", - уточнила Лукаш.

"Окремі експерти і політичні сили вважають, що ЦВК потрібно було проводити не одну, а 225 жеребкувань. Але це не тільки не передбачено законом, але й неможливо фізично", - підкреслила радник президента.

Вона зазначила, що в такому випадку процес жеребкування зайняв би приблизно 225 годин - або 9 діб безперервного цілодобового засідання ЦВК. Але, за законом, окружкоми повинні були бути сформовані протягом всього 4 днів - з 22 по 26 серпня.

"Отже, ЦВК, формуючи склади окружних комісій, діяла способом і в строки, визначені законом. Правомірність цих дій підтверджена рішенням Вищого адміністративного суду України. Надалі, я вважаю, щоб уникнути такої ситуації слід переглянути норми виборчого закону", - заявила Лукаш.

При цьому вона сказала, що Партія регіонів також програла ці жеребкування.

"Не тільки "Удар" і "Свобода". Аналогічна ситуація з жеребкуванням відбудеться і при формуванні складу дільничних виборчих комісій. І знову я прогнозую шквал критики і звинувачень. А от реальні цифри і норми закону опозицію цікавити не будуть", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування