Мартинюк про закон про наклеп: Відсидів би й повернувся героєм

Вівторок, 25 вересня 2012, 12:41

Перший віце-спікер Адам Мартинюк вважає, що такі жорсткі заходи покарання, як кримінальна відповідальність, швидше за все будуть виключені із законопроекту про наклеп.

Таке припущення він висловив у вівторок, спілкуючись із журналістами в Донецьку, повідомляє Остров

"Я думаю, що якщо будуть розглядати закон у цілому, то він перетерпить зміни, таких жорстких заходів покарання, особливо кримінальних, швидше за все не буде. Хоча давайте погодимося, що за наклеп треба відповідати. Не обов'язково кримінальне покарання, за інших параметрах", - сказав Мартинюк. 

Він підкреслив, що в законопроекті йдеться не про ЗМІ, а про наклеп у цілому.

Комуніст висловив упевненість, що тим журналістам, які пишуть об'єктивно, боятися цього закону в жодному разі не треба. 

"Тому що є критика, а є наклеп. І треба спокійно розрізняти, де наклеп, а де критичні зауваження. У вас ніхто не забирає право критики. Але вам, у тому числі, кажуть, що коли обмовляєш - треба відповідати", - заявив він. 

На думку Мартинюка, закон про наклеп допоміг би боротися з появою замовлених матеріалів, особливо під час передвиборної кампанії. 

 Він зазначив, що у свій час "мав необхідність створювати дві газети й редагувати".

"У свій час, коли ми опублікували один документ письменників Павличка, Драча і Яворівського, я мав судові позови й не виграв, на жаль, суду, тому що не було в мене аргументів. Це лист, що вони писали у свій час КДБ СРСР, засуджуючи націоналістичну діяльність своїх колег. Не було можливості довести", - сказав Мартинюк. 

При цьому він підкреслив, що опублікував би цей лист і в тому випадку, якби в той час існувала кримінальна відповідальність за наклеп. 

"Тому що я вірив і знав. Я був переконаний, що це не наклеп. Я публікував цей лист не для того, щоб зробити болючіше й використовувати якісь політичні цілі, а тому що я й на сьогоднішній день упевнений, що цей лист реальний. На жаль, не було аргументів довести реальність цього листа", - сказав комуніст. 

На репліку журналіста, що в такому випадку Мартинюк уже встиг би відсидіти, перший віце-спікер зазначив: "Думаю, що так. Але це було давним-давно. Повернувся б героєм. Ви ж розумієте, чим сьогодні більше переслідувань, тим більше герой у нашому суспільстві". 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування