Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На Банковій посилають відстоювати право на інформацію до Лутковської

Середа, 26 вересня 2012, 11:43

Відмову в інформації можна оскаржити в офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

Про це на блозі на Українській правді написав керівник головуправління з доступу до публічної інформації Адміністрації президента Денис Іванеско.

"Гарна новина для тих, кому розпорядники "несправедливо" відмовили в інформації: у вас є новий інструмент оскарження і контролю. Якщо ви вважаєте, що вам незаконно відмовили, ви маєте можливість поскаржитися Омбудсмену", - заявив він.

За його словами, днями в офісі омбудсмена приступив до виконання обов'язків новопризначений представник з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних Олександр Павліченко.

"Це означає, що у нас з'явився незалежний орган, який здійснюватиме контроль за дотриманням прав громадян на інформацію", - заявив Іванеско.

Він також додав, що в червні при Уповноваженому з прав людини було створено Експертну раду з питань доступу до публічної інформації.

На думку Іванеско, саме відсутність доступного і ефективного механізму контролю була чи не єдиною суттєвою вадою закону.

"Тому початок роботи представника Уповноваженого з питань доступу до публічної інформації та захисту персональних даних – це важливий крок для утвердження свободи інформації та досягнення мети, яку визначив президент – зробити владу більш прозорою і зрозумілою для громадян", - заявив Іванеско.

Закон визначає три рівні контролю за доступом до публічної інформації: державний (розробляється урядом), громадський (НДО) і парламентський (офіс Омбудсмена та парламентарі).

Зараз скарги розглядає, здебільшого, Держкомітет з питань телебачення і радіомовлення як спеціальний урядовий орган, відповідальний за впровадження доступу до публічної інформації.

Основний державний орган, покликаний захищати права запитувачів – це органи прокуратури.

Тим часом, посади уповноважених з питань доступу до інформації – поширена практика, яка функціонує в Канаді Словенії, Австралії, отмечает Иванеско.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...