Церква просить Януковича ветувати "електронні паспорти"

Четвер, 11 жовтня 2012, 16:15

Українська православна церква Московського патріархату закликає президента України ветувати закон про єдиний державний демографічний реєстр та електронні паспорти.

Про це йдеться у листі предстоятеля УПЦ (МП), митрополита Київського і всієї України Володимира до Віктора Януковича.

Він зазначає, що до київської митрополії УПЦ "надходять численні звернення віруючих з вимогою не допустити введення в дію цього закону".

В цих зверненнях йдеться про те, що він "порушує право громадян на приватність, яке гарантоване у ст. 32 Конституції України".

"Крім того, занепокоєння православних віруючих викликає можливість втручання в їх особисте життя, яку створює закон №10492. Автори звернень вказують, що закон №10492 не у всьому узгоджується з вимогами закону про захист персональних даних (№4452-VІ)", - йдеться в листі.

Стаття 16 вказаного закону передбачає, що "особам, які через свої релігійні переконання відмовляються від внесення інформації до безконтактного електронного носія, що імплантований у відповідні бланки документів, оформлення і видача таких документів здійснюються у порядку, встановленому чинним законодавством України".

"Однак, на жаль, в законі ніяк не прописано порядок відмови громадян від внесення їх персональної інформації до безконтактного електронного носія. Тому норма про таку відмову носить виключно декларативний характер", - стверджує УПЦ.

Тому митрополит від імені церкви просить президента накласти вето на закон №10492.

"Цей закон несе в собі загрозу обмеження базових прав людини. Вважаю, що питання про доцільність створення в Україні єдиного демографічного реєстру потребує додаткового вивчення. Відомо, що чимало закордонних країн відмовилися від запровадження подібних реєстрів", - наголошує митрополит Володимир.

Як відомо, 2 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (№10492).

Він запроваджує єдину інформаційно-телекомунікаційну систему (Єдиний державний демографічний реєстр), що містить персональні дані про особу та її біометричні дані. З застосуванням реєстру видаються документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

Більшість передбачених цим законом документів будуть містити імплантований безконтактний електронний носій, на який буде вноситися інформація про особу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування