"Регіонали" хочуть одержати керованого спікера?

Середа, 17 жовтня 2012, 09:59

Депутати  у вівторок прийняли в першому читанні законопроект, що істотно спрощує процедуру обрання й відставки спікера й встановлює нові правила формування фракцій і груп.

Відповідний законопроект був внесений у парламент головою регламентного комітету регіоналом  Володимиром Макеєнком  в понеділок пізно ввечері.

Уже наступного дня був включений до порядку денного засідання Ради і проголосований, пише Комерсант-Україна

Зараз обрання спікера відбувається шляхом таємного голосування бюлетенями. Внесений законопроект істотно спрощує цю процедуру.

"Рішення щодо кандидатур на посаду глави Верховної ради приймається шляхом відкритого поіменного голосування",- говориться у пояснювальній записці.

Процедура відставки глави парламенту також спрощується - вона повинна буде проходити шляхом відкритого поіменного голосування, і підтримана не менше ніж 226 голосами.

Представники опозиції вважають, що в такий спосіб Партія регіонів хоче одержати керованого спікера.

"Партія регіонів сподівається одержати більшість у парламенті, тому їм потрібен керований голова Верховної ради. Для цього й спрощується процедура зняття спікера",— заявив перший заступник глави регламентного комітету ВР Сергій Сас. 

Крім процедури призначення й відставки спікера, законопроект встановлює нові принципи формування депутатських фракцій.

Зараз вони створюються на партійній основі депутатами, обраними за списками політичних партій або блоків, та внесений законопроект уводить нові обмеження на цей рахунок. "Депутатські фракції формуються на партійній основі",— сказано в документі. 

Крім цього, Макеєнко пропонує ускладнити формування депутатських груп.

Діючий регламент передбачає, що депутатську групу можуть сформувати 15 і більше депутатів. У законопроекті пропонується підвищити цей поріг до рівня не меншого, ніж кількість членів самої нечисленної фракції.

При цьому положення про те, що депутат може перебувати тільки в одній депутатській групі, виключається з регламенту. 

Представники опозиції побоюються, що норма про формування фракцій тільки на партійній основі спрямована проти них. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News