Російська опозиція: у Києві викрали соратника Удальцова

Субота, 20 жовтня 2012, 15:38

Оголошений у федеральний розшук у Росії учасник "Лівого фронту" Леонід Развозжаєв затриманий невідомими в Києві.

Про це було заявлено в ході мітингу опозиції на Трубній площі в Москві в суботу, передає Інтерфакс.

"Учора пізно ввечері кандидат у Координаційну раду опозиції Леонід Развозжаєв був схоплений людьми в чорному і посаджений у машину в Києві біля управління у справах біженців під час того, як він дізнавався про можливість політичного притулку", - заявила зі сцени ведуча мітингу.

За її словами, управління у справах біженців звернулося з проханням про розслідування цієї справи.

"Зараз по телефону він не відповідає, є інформація, що він викрадений", - сказала ведуча.

У відділі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Києві повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що не володіють жодною інформацією з даного приводу.

Агентству поки не вдалося отримати коментарі в Управлінні верховного комісара ООН у справах біженців, Службі безпеки України та посольстві Росії в Україні.

У той же час прес-служба українського об'єднання лівих "Боротьба" розповсюдила повідомлення про те, що Развозжаєв знаходився в Києві "на легальних підставах" з 17 жовтня.

"Леонід вирішив звернутися в міжнародні інстанції з проханням надати йому політичний притулок. Развозжаєв заповнив анкету і подав заяву на ім'я верховного комісара. Коли він вийшов з будівлі Управління (верховного комісара ООН у справах біженців в Києві) по вулиці Лаврська, 16, співробітники відомства почули крики про допомогу. Після цього ніхто Леоніда не бачив і він не виходив на зв'язок", - відзначають в "Боротьбі".

У прес-службі припустили, що Развозжаєв затриманий спецслужбами, "без жодних до того законних підстав, і буде доставлений в РФ в порушення Конвенції ООН про біженців".

17 жовтня СК РФ порушив кримінальну справу стосовно координатора "Лівого фронту" Сергія Удальцова, його помічника Костянтина Лебедєва, а також помічника депутата Держдуми Іллі Пономарьова Развозжаєва за фактом підготовки до організації масових заворушень (ст. 30 і 212 КК РФ). Приводом послужили результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія Протесту-2", показаному на НТВ 5 жовтня.

У той же день Удальцов і Лебедєв були викликані на допит до Слідчого комітету в якості підозрюваних, у їхніх квартирах пройшли обшуки. Лебедєв був затриманий на 48 годин, а Удальцов відпущений під підписку про невиїзд. Развозжаєва слідчим знайти не вдалося.

18 жовтня Басманний суд арештував Лебедєва до 16 грудня, задовольнивши клопотання слідства.

19 жовтня офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін повідомив, що в рамках розслідування кримінальної справи за результатами перевірки відомостей, викладених у фільмі НТВ "Анатомія протесту-2", Развозжаєв оголошений у федеральний розшук.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News