Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Клінтон і Ештон хочуть від Януковича гарантій

Середа, 24 жовтня 2012, 18:59

Президент Віктор Янукович і його уряд має гарантувати дотримання права на політичну участь всіх кандидатів у виборах та їх вільного доступу до ЗМІ.

Про це написали державний секретар США Гілларі Клінтон та верховний представник ЄС з питань спільної зовнішньої і безпекової політики Кетрін Ештон у своїй статті для New York Times.

"Зараз Україна стоїть на вирішальному роздоріжжі. Багато з її сусідів у Центральній та Східній Європі продемонстрували світові чого можливо досягнути за умов демократизації та економічного процвітання. Україна має можливості зробити те ж саме", - зазначили вони.

"Зараз українські владі потрібно здійснити важливі кроки, щоб реалізувати цей потенціал. Це особливо стосується зміцнення демократичних інституцій для забезпечення поваги до основних свобод ", - цитує переклад статті партія "Батьківщина".

"Парламентські вибори в Україні наприкінці цього місяця стануть важливим показником для цих інституцій. Зараз в країні існують тривожні тенденції, що підтверджується останньою проміжною доповіддю місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ", - вказують Клінтон і Ештон.

"Ми стурбовані останніми повідомленнями про застосування адмінресурсу на користь кандидатів від правлячої партії та через труднощі, з якими зіткнулися деякі ЗМІ. Також ми стурбовані через те, що ЦВК продовжує проводити передвиборчі засідання за закритими дверима та відсутністю представників деяких політичних партій в окружних та дільничних комісіях", - йдеться в статті.

"Роздача матеріальної та фінансової винагороди виборцям - це ще одне питання, яке потрібно розслідувати та припинити використовувати", - додали дипломати.

Клінтон і Ештон заявили також, що шкодують "через засудження лідерів опозиції під час судових процесів, які не відповідали міжнародним стандартам та через ненадання їм права брати участь у виборах".

"Українська влада має вирішити питання використання вибіркового переслідування, включаючи справи екс-прем‘єра Юлії Тимошенко та інших колишніх високопосадовців", - уточнили вони.

"США та Європейський Союз роблять свій внесок у вільні і чесні вибори, підтримуючи спостерігачів за виборами, допомагаючи проводити навчання для членів виборчих комісій, заохочуючи до роботи з виборцями та захищаючи права кандидатів і виборців", - пообіцяли автори статті.

"Але це - не вибори у ЄС чи Сполучених Штатах. Це - вибори в Україні. Це - момент, коли українські лідери повинні завойовувати голоси своїх громадян. Вони очікують від президента Віктора Януковича і його уряду, що вони вирішать ці проблеми, особливо щодо гарантування дотримання права на політичну участь та вільного доступу до ЗМІ всіх кандидатів", - йдеться в матеріалі.

"Європейський Союз зможе рухатись вперед з таким амбіційним порядком денним лише за умови, якщо поважатимуться демократичні права українського народу, в тому числі свобода слова, свободи участі у політичному житті, свободи зібрання та свободи преси, якщо буде верховенство права та досягнуто прогресу у загальному порядку денному реформ", - сказано в статті.

"У наших глибоких спільних інтересах бачити незалежну, заможну і незворотньо демократичну Україну, асоційовану з ЄС", - уточнили Клінтон і Ештон.

"Ми прагнемо до глибшого, взаємовигідного партнерства з Україною та продовжуватимемо працювати заради того, щоб одного дня Україна повністю усвідомила свій власний потенціал та посіла своє місце серед сучасних демократій Європи", - сказано в статті.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування