Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Развозжаєв розповів повну версію його викрадення

Четвер, 25 жовтня 2012, 09:47

Правозахисники, яких пустили на зустріч із російським опозиціонером Леонідом Развозжаєвим, викраденим в Україні, після зустрічі з ним у СІЗО виклали повну версію його викрадення.

Так, у виданні The New Times Развозжаєв розповів, що його викрали на мікроавтобусі з українськими номерами.

Правда, у його свідченнях він каже, що його викрали 18 жовтня, хоча до цього всі, у тому числі й українські прикордонники стверджували, що викрадення й перетин кордону відбувся 19 жовтня.

З тексту також не дуже зрозуміло, коли саме, на думку Развозжаєва, він перетнув кордон.

"Мене викрали 18 жовтня в Києві. Близько 13 години я вийшов з ХІАС. Я встиг побачити, що поряд із входом  стоїть мікроавтобус із українськими номерами. Поруч стояли четверо чоловіків, один був без маски. Я б зміг його впізнати, якби знову побачив", - розповів він.

"Надягли мені на голову чорну шапку, щоб я не міг нічого бачити, ноги й руки зліпили скотчем. І ми поїхали. На одязі, що забрали в мене в СІЗО залишилися сліди скотча. Я вже кілька разів просив, щоб мій одяг не прали, тому що це речовинний доказ", - додав він. 

"У мікроавтобусі разом із мною було людини чотири. Я думаю, це були українці: вони майже увесь час мовчали. Ми доїхали до кордону й там мене пересадили в інший мікроавтобус — прямо двері у двері — я не виходив на вулицю", - розповів він. 

"Ми від'їхали від кордону й через півтори-дві години приїхали на місце. Ноги мені перемотали скотчем, надягли наручники на руки й завели мене в підвал. Дві доби мене не водили в туалет. Один з тих, хто там зі мною був, знущався наді мною, запитуючи, чи не ходжу я під себе. Весь цей час я нічого не їв і не пив", - розповів Развозжаєв. 

"Це був якийсь напівзруйнований приватний будинок. На руки мені надягли наручники, скріпили їх ланцюгом з наручниками, які надягли на ноги. У мене під штанами була одягнена піжама (у Києві було достатньо холодно), і тому наручники одягнені на штани, а не на голе тіло, не залишили слідів на ногах. Також немає слідів наручників і на руках. Я сидів у такому положенні три доби", - розповів він. 

"Вони говорили мені: якщо ти не відповіси на наші питання, то твої діти будуть убиті. Основна мета — я мав дати свідчення",- розповів він. 

"Першу добу вони наголошували на тому, що я перебуваю в Україні й про мене ніхто не дізнається. Вони говорили, що мене немає в правовому полі й із мною може статися все, що завгодно. Мені говорили: "або ти говориш щось цікаве, або не говориш і тоді тебе вже немає. Ми знаємо, що твоїй дочці 8 років, а синові вже 16 років і він на мітинг ходив, ми знаємо, де працює твоя дружина, так що думай…", - додав Развозжаєв. 

Він також додав, що йому погрожували скористатися сироваткою правди. "Вони сказали, що після цього уколу я все розповім, але можу залишитися дурнем на все життя", - розповів він.

За словами Развозжаєва, він "був змушений це сказати в явці з повинною, хоча це неправда, тому що інакше б звідти не вийшов". 

"Мені відкрили ліве око (підняли шапку), дали папір, і я в наручниках написав явку з повинною... Найстрашнішим було те, коли мені говорили, що мою дружину й моїх дітей можуть убити…Всі ці три дні я не спав і не їв",- розповів він.

"Ті, хто зі мною працювали, мінялися. Чекали, що приїде якась людина, яку називали "головною". Він приїхав, переглянув мій текст. Дві години був відсутній, потім приїхав і ми записали видезвернення. Я читав відеозвернення в наручниках. Потім мені дали бутерброд", - розповів він. 

"Після того, як ми записали мою явку з повинною, ми поїхали в Москву. Їхали 4-5 годин, тож я думаю, що підвал у приватному будинку був десь у Брянській області", - припустив він. 

Він також розповів, що, коли вони приїхали в Москву, домовилися, що він подзвонить у Слідчий комітет слідчому Габдулліну, але той не взяв слухавку. Тому через якийсь час один із його охоронців передзвонив туди знову.

"Ми приїхали в Ізмайловський парк. Я сидів у мікроавтобусі, а вони вийшли й хвилин десять розмовляли зі слідчим і передали йому мою явку з повинною. Потім мене пересадили в машину до слідчого — це був чи то чорний "Мерседес", чи то БМВ. Тобто, розумієте, я не сам прийшов у слідчий комітет, люди, які мене викрали, передали мене слідчому! З рук у руки!" – сказав він 

Потім його привезли в слідчий комітет, а звідти до суду, де йому обрали запобіжний захід 2 місяці ув'язнення у СІЗО Лефортово.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування