Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спостерігачі назвали основні помічені порушення

Неділя, 28 жовтня 2012, 15:26

Агітація в день голосування, спроби видачі бюлетенів за ксерокопією довіреності, переписування списків виборців вручну – основні порушення на виборах.

Про це розповіли представники місії Міжнародної організації за спостереженням за виборами CIS-EMO, повідомляє інформаційний департамент організації.

За словами учасника місії, заступника директора Російського громадсько-політичного центру Володимира Тітова, у цілому виявлені поки порушення не носять системного характеру й не зможуть суттєво вплинути на підсумки виборів.

"Ми не можемо погодитися з представниками держдепартаменту США, які відмовляють українським виборам у демократичності й прозорості", - заявив Тітов.

У якості основних порушень були відзначені: наявність агітації на вулицях у день голосування, спроби видачі виборчих бюлетенів за ксерокопією довіреності, переписування членами комісії списків виборців вручну.

Серед найбільш проблемних міст називається Севастополь, де на виборчих дільницях спостерігалися провокації з боку представників однієї з політичних сил.

Представник CIS-EMO із Франції Жан-Батист Д'альбаре, виборці, які голосують вдома, наливали спостерігачам чай і пригощали їх тістечками, проявляли ентузіазм.

Експерт CIS-EMO, міжнародний оглядач і глава Фонду допомоги дітям Беслана Стефан Гауден зазначив, що через прозорість урни для голосування "при бажанні сторонні можуть бачити, навпроти якої партії людина поставила "галочку".

Спостерігач від Великобританії Джон Віттінгдейл позитивно оцінив підготовку до виборів в Україні, але про остаточну оцінку, за його словами, поки говорити рано, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я спілкувався з багатьма спостерігачами, вони задоволені процесом і мене радує, що українська влада робить усе, щоб дати можливість людям здійснити своє волевиявлення", - заявив він на прес-конференції в Києві.

Віттінгдейл додав, що деякі моменти викликають стурбованість, але вибори ідеально не проходять у жодній країні світу.

Спостерігач від ізраїльського парламенту Алекс Міллер сказав, що "у принципі все проходить чудово", а його колега Юваль Зеллнер навіть заявив: "Можливо, незабаром вам не потрібні будуть спостерігачі, адже те, що відбувається, має дуже високий рівень".

Спостерігач від міжпарламентської асамблеї СНД Валерій Шнякін відзначив хороші умови роботи для міжнародних спостерігачів на виборах в Україні, однак відзначив деякі недоліки процесу голосування.

За його словами, основні зауваження українців – відсутність їх у списках виборців, слабкий рівень законодавчої грамотності з боку членів виборчкомів, особливо молоді.

"У цілому й активність, і технічне оснащення усіх виборчих дільниць відповідає і міжнародним стандартам, і вітчизняному законодавству", - резюмував Шнякін.

Спостерігач від Кіпру Стелла Місаулі також зазначила: "Було все спокійно, і всі, з ким ми спілкувалися, підтверджували, що все проходить демократично, без якихось проблем і збоїв".

Спостерігачі відзначили важливу роль установлення веб-камер.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...