КВУ: Найбільша проблема виборів - підкуп

Неділя, 28 жовтня 2012, 17:58

У Комітеті виборців України відзначають серед основних порушень – підкуп виборців, аномальну  кількість людей, які висловили бажання голосувати на дому та псування бюлетенів.

Про це на прес-конференції в неділю сказав голова КВУ Олександр Черненко, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Кількість зафіксованих порушень не більше, ніж зазвичай на виборах. Окремі з них можуть вплинути на результати виборів в деяких округах", - сказав Черненко.

За його словами, найбільшою проблемою голосування стала організація підкупу виборців безпосередньо біля дільниць. КВУ зафіксував подібні факти в 7 або 8 регіонах України - "на сьогоднішній день це найбільш серйозна проблема цих виборів".

Черненко повідомив, що такі приклади зафіксовані в різних областях України. Наприклад, на одній з дільниць у Херсонській області в автобусі для підвозу виборців для голосування роздавали по 150 гривень і проводили агітацію.

У Чернігівській області на вході на одну з дільниць виборцям роздавали або пляшку горілки, або 20 грн. На одній з дільниць Донецька перед входом на виборчу дільницю виборцям видають вже заповнений бюлетень, а на виході забирають у них чисті бюлетені. У Києві в одному з округів ходять невідомі люди і пропонують виборцям по 400 грн за їхній голос за одного з кандидатів-мажоритарників.

При цьому голова КВУ зазначив, що не може зараз сказати, чи вплине ця ситуація в цілому на картину голосування по округах або по Україні. Експерт висловив сумніви, що подібні дії будуть мати масове вплив.

Крім того, за словами Черненко, зафіксовано аномально велику кількість людей, які висловили бажання голосувати на дому. Такі випадки зафіксовано у Києві та Одеській області.

За словами експерта, виборці, приходячи на дільницю голосувати, не могли цього зробити, оскільки члени виборчкомів говорили їм про те, що нібито вони написали заяву про своє бажання голосувати вдома.

Зафіксовані також випадки неправильного проставлення в бюлетенях штампа "Вибув". Це стосується ВО "Свобода". За словами Черненка, таке псування бюлетенів призвело до того, що на деяких дільницях голосування розпочалося із затримкою, оскільки комісії чекали, поки їм привезуть нормальні бюлетені. Він підкреслив, що таких дільниць по всій Україні КВУ нарахував не більше 30.

Черненко наголосив, що крім того, що не вчасно відкрилися деякі ділянки, не допускали спостерігачів на дільниці.

Експерт також підкреслив, що певні серйозні порушення можуть вплинути на результат голосування. Наприклад, у відношенні, проставлення штампів "Вибув" і псування, таким чином, бюлетенів, за словами Черненка, не виключено, що це може стати приводом для оскарження результатів виборів на окремих дільницях.

У той же час, Черненко зазначив, що йдеться всього про декілька десятків дільниць, але не про округах.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...