МІСІЯ КАНАДИ: ВИБОРИ НЕ АБСОЛЮТНО ЧЕСНІ, БАЧИМО РЕГРЕС

Понеділок, 29 жовтня 2012, 15:49

Місія спостерігачів Канади вважає, що парламентські вибори в Україні не повністю відповідають міжнародним стандартам.

Про це сказала на прес-конференції голова місії Канади зі спостереження за виборами у Верховну Раду, сенатор канадського парламенту Реінел Андрейчук.

"Ми можемо говорити про те, що в день виборів спостерігалися деякі відхилення й порушення в низці сфер, що підриває повністю справедливий вибір громадян України", - заявила вона, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Андрейчук підкреслила, що зафіксовані порушення "не мають згубного впливу на демократичне волевиявлення".

"Базуючись на даних спостереження, які в нас є, ми можемо заявити, що хід виборів 28 жовтня супроводжувався певними недоліками в багатьох регіонах, що не дозволяє називати вибори абсолютно чесними", - заявила вона.

"Однак ці недоліки, за своєю суттю, не є обов'язковою завадою вільному, чесному й демократичному волевиявленню українського народу", - сказала сенатор.

"Ці вибори відобразили певний регрес у демократії", - вважає вона.

Серед порушень і недоліків, які були зафіксовані місією під час виборчої компанії, Андрейчук назвала тюремне ув'язнення провідних опозиційних лідерів і потенційних супротивників чинної влади.

Також у їх числі – структурні переваги правлячої партії, неефективний розгляд виборчих скарг, сумнівна процедура визначення виборчих округів, використання адмінресурсу правлячою партією, непрозоре фінансування виборчих кампаній, несправедливе формування виборчкомів.

Крім того, канадські спостерігачі були стурбовані згортанням свободи слова в Україні й концентрацією ЗМІ в руках декількох людей, а також альянсами медіа з політичними партіями.

Сенатор повідомила, що місія не завершила свою роботу, спостерігачі продовжують відслідковувати роботу виборчкомів, тому висновки про кампанію – попередні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News