Яценюк вніс у Раду свою "амністію", яка поширюється на Луценка й Тимошенко

Середа, 3 жовтня 2012, 18:11

Депутат Арсеній Яценюк повторно вніс до Верховної Ради проект закону "Про амністію у 2012 році", який дозволить Юлії Тимошенко і Юрію Луценку претендувати на амністію.

Цей законопроект зареєстровано у парламенті під №11289-1 у середу, 3 жовтня.

Як повідомляє "Фронт змін", він є альтернативним до урядового законопроекту і "дасть змогу виправити викривлення чинної кримінальної і судової системи по відношенню до людей, які відбувають покарання за малозначущі злочини, а також поставить крапку в питанні політичних переслідувань".

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що, за даними Державної пенітенціарної служби, станом на 1 лютого 2012 року в 142-х кримінально-виконавчих установах утримувалися 116 107 осіб, тож не виконуються "норми забезпечення їх площею", що погіршує умови утримання і призводить до порушення конституційних прав засуджених.

Яценюк пропонує зменшити кількість осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі та не становлять значної суспільної небезпеки.

Документом пропонується застосувати амністію, насамперед, до найбільш незахищених та соціально вразливих категорій засуджених, зокрема неповнолітніх, вагітних, осіб похилого віку, інвалідів.

Проект закону передбачає оголошення амністії засудженим за статтями Кримінального кодексу, що допускають двояке тлумачення і застосування.

Зокрема, йдеться про статтю 365 ККУ, яка, згідно з резолюцією ПАРЄ, "є надто широкою в застосуванні й, по суті, дозволяє криміналізацію звичайних політичних рішень", що призводить до "необґрунтованого кримінального переслідування опозиційних політичних діячів", зазначають у "Фронті змін".

Таким чином, законопроект пропонує поширити дію закону про амністію у 2012 році на осіб, засуджених за статтями 191, 365 Кримінального кодексу України, за якими, зокрема, засуджені екс-чиновники Юлія Тимошенко та Юрій Луценко.

Крім того, проект закону передбачає внесення змін до Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу та закону "Про застосування амністії в Україні", які дадуть змогу визнати осіб, звільнених на підставі акту амністії, такими, що не мають судимості.

"Як наслідок, такі особи володітимуть повним обсягом прав та повноважень, зокрема правом участі у виборах", - наголошують у "Фронті змін".

Як повідомлялося, Кабмін вніс на розгляд парламенту законопроект "Про амністію в 2012 році", за яким амністія не може бути застосована в разі порушення статей, за які засуджені Тимошенко й Луценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування