Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ОБСЄ: влада має розслідувати підкуп виборців

Вівторок, 30 жовтня 2012, 07:47

Глава місії довгострокових спостерігачів ОБСЄ Одрі Гловер заявляє, що влада має розслідувати випадки підкупу виборців і вважає більш жорсткою боротьбу на мажоритарних округах.

Про це вона сказала в інтерв'ю газеті Комерсант-Україна.

"Боротьба між індивідуальними кандидатами в округах була більш лютою. Але ми не розділяємо порушення, які ми зафіксували, на "мажоритарні" і "пропорційні". 

"На мій погляд, найбільшу тривогу викликає масове зловживання повноваженнями з боку місцевих чиновників для підтримки того або іншого кандидата. Ця тенденція, з якою ми зіштовхнулися в Україні, розмиває грань між владою й однією з партій. Це суперечить принципам ОБСЄ", - заявила вона.

Гловер також відзначила, що підкуп виборців - "це ще одна особливість нинішніх виборів, які часто зустрічається".

"Наші оглядачі особисто були свідками порушень або одержували чіткі докази", - сказала вона й додала, що ОБСЄ не згадує про проблеми до тих пір, поки не доведе, що порушення дійсно мало місце. 

"Завдання влади - розібратися й вжити необхідних заходів. Я не бачу, у чому складність розслідування таких випадків, адже підкуп виборців чітко прописаний у Кримінальному кодексі як кримінальна дія", - заявила вона.

"За моїм даними, ЦВК передавав у Генпрокуратуру інформацію про багато випадків. Але поки, здається, відомо тільки про одну порушену кримінальну справу — у Луганській області", - додала Гловер. 

На репліку про те, що центральна влада стверджує, що не має відношення до цих проблем, вона відповіла:

"А хто ж, якщо не центральна влада, відповідає за те, щоб законодавство, у тому числі Кримінальний кодекс, діяло на всій території країни? Я не впевнена, що керівництво держави особисто замішано в цих порушеннях, але чому немає кримінальних справ, чому Генпрокуратура не розслідує їх? Чому винні не стали перед судом?"  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування