Спостерігачі ОБСЄ обурені тим, що їх не пустили до Тимошенко

Вівторок, 30 жовтня 2012, 15:49

Спостерігачі від ОБСЄ вважають, що відмова в зустрічі з екс-прем'єром Юлією Тимошенко через те, що вона оголосила голодування, є порушенням прав людини.

"Я хотіла б наголосити, що така відмова є порушенням прав людини", - сказала у вівторок журналістам спеціальний координатор короткострокової Місії, голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурга Габсбург Дуглас, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Її колега, голова Комітету з прав людини ОБСЄ Матео Мікачі наголосив, що дотримання принципів прав людини важливе для всіх країн членів ОБСЄ й особливо для України, яка готується наступного року стати головою організації.

"Ви знаєте, Україна є членом ОБСЄ. Ця організація дотримується прав людини для всіх ув'язнених. На жаль, офіційна причина, яку нам надали, що пані Тимошенко не може зустрічатися з людьми, які відправили офіційний запит на зустріч, оскільки вона оголосила голодування і відмовляється від їжі. Вона не порушує ніяких правил. Вона не завдає зла нікому. Вона просто робить політичну заяву стосовно виборів", - зазначив він.

"І саме це (відмова в зустрічі) призводить до ще більшого порушення прав людини. Це суперечить основним принципам прав людини, прав, які мають поважати всі країни-члени ОБСЄ й особливо та країна, яка має намір головувати в ОБСЄ наступного року", - додав Мікачі.

Габсбург Дуглас нагадала про представлену в понеділок у Києві доповідь місії ОБСЄ, яка містила дуже критичну оцінку виборів та говорила про великий дефіцит демократії України й демократичний регрес країни.

"На жаль, сьогоднішньою ситуацією, тим, що ми не змогли зустрітися з пані Тимошенко, ми можемо лише підтвердити нашу заяву. Представники ОБСЄ заявили, що мають намір не пізніше ніж завтра (31 жовтня) розпочати нові спроби, щоб добитися зустрічі з екс-прем'єром. Ми просто так не здамося", - зазначила голова місії ОБСЄ.

У свою чергу Мікачі зазначив, що вважає те, що сталося, помилкою влади України.

"Причина такої наполегливості в тому, що ми віримо, що це була помилка з боку влади України. Ми сподіваємося, що вони виправлять цю помилку", - сказав він.

Як відомо, раніше Державна пенітенціарна служба спочатку дозволила Габсбург Дуглас зустріч з Тимошенко, але потім відмовила в такій можливості через голодування засудженої та необхідність її постійного перебування засудженої під наглядом лікарів.

У вівторок Габсбург Дуглас із колегами зайшла на територію ЦКЛ №5 у Харкові, проте незабаром вийшла звідти, оскільки в зустрічі з Тимошенко їй було відмовлено.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...