Підрахунок голосів досить непрозорий – міжнародні спостерігачі

Вівторок, 30 жовтня 2012, 16:45

Міжнародні спостерігачі стурбовані недостатньою прозорістю процесу підрахунку голосів виборців, що взяли участь у парламентських виборах 28 жовтня.

Про це вони заявили під час круглого стола, організованого Міжнародною місією громадянського суспільства за спостереженням за виборами в Україні, повідомляє УНІАН.

"Критичним є процес підрахунку голосів. Він досить непрозорий", - сказав голова місії Європейської мережі організацій за спостереженням (ENEMO) Пітер Новотни.

Він відзначив, що вибори були змагальними, і українці мали можливість підтримати кандидатів у народні депутати, яким симпатизують.

"Однак ми мусимо сказати, що в цілому на вибори негативно вплинула ціла низка порушень. Зокрема, агресивне використання адміністративного ресурсу, широкомасштабне застосування підкупу виборців", - сказав Новотни.

Він додав, що в останній місяць перед виборами спостерігачі також відзначали посилення тиску на кандидатів у депутати й ЗМІ.

Новотни також сказав, що в порівнянні з виборами в 2006 і в 2007 році, нинішні вибори є "значним регресом".

Представник Всесвітнього конгресу українців (Ukrainian World Congress) Дерек Фрейзер також відзначив, що зволікання з підрахунком голосів у деяких округах "порушує питання щодо чесності цих виборів".

"Крім того, є особливий момент, який ставить під сумнів чесність проведення цих виборів – це ув’язнення двох лідерів опозиції – Юлії Тимошенко і Юрія Луценка", - сказав він.

У свою чергу голова місії Канади за спостереженням за виборами, сенатор канадського парламенту Рейнел Андрейчук відзначила, що спостерігачі виявили деякі невідповідності парламентських виборів міжнародним стандартам.

Як відзначив представник Міжнародної місії громадянського суспільства за спостереженням за виборами (CSEOM) Ярек Доманський, організація також відзначає масове застосування адміністративного ресурсу, непрозорість фінансування виборчих кампаній кандидатів і партій.

"Також наша місія глибоко стурбована процесом підрахунку голосів", - підсумував Доманський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування