Главу спостерігачів ПАРЄ за виборами в Україні можуть зняти через "революцію"

П'ятниця, 5 жовтня 2012, 08:45

Главу місії спостерігачів ПАРЄ  в Україні можуть зняти з посади через його інтерв'ю, у якому він сказав про можливість революції в Україні.

Про це в п'ятницю пише газета Комерсант-Україна.

Із заявою про необхідність відставки глави місії спостерігачів ПАРЄ за виборами в Україні Андреаса Ґросса (Швейцарія) у четвер виступив його колега Роджер Гейл (Великобританія).

Він звинуватив Ґросса в упередженості й неприпустимій поведінці.

"Керівник місії в Україні сформував свою думку заздалегідь, ще до того як у країні пройшли вибори. Фактично він закликав українців до нової революції. Я сподіваюся, що бюро відреагує на це й замінить главу делегації",— заявив британець, виступаючи на слуханнях про правила поведінки членів ПАРЄ. 

Різка заява Гейла пов'язана з інтерв'ю Ґросса в журналі "Український тиждень".

Там  він заявив, що ситуація з демократією в Україні по ряду показників гірша, ніж у Росії, висловив "песимізм із приводу того, що відбувається в Україні", і допустив, що українці знову проведуть революцію "років через 25". 

На початку тижня швейцарський парламентарій у бесідах з колегами виправдувався тим, що журналісти припустилися помилки при перекладі на українську мову його інтерв'ю, погодженого в англійській версії.

Однак у середу в коридорах ПАРЄ й біля всіх входів у зали засідань виявилися розкладені стопки англомовної версії "Українського тижня", де опублікована автентична версія інтерв'ю.

Як з'ясувалося, у ній присутня більшість моментів, які так обурили європейських парламентаріїв. 

Питання про притягнення Ґросса до відповідальності буде винесено на засідання бюро ПАРЄ в п'ятницю в першій половині дня.

Джерела видання  думають, що до відставки справа не дійде. "Не думаю, що бюро скасує своє рішення про призначення Ґросса".

"Але йому чітко пояснять: якщо хочеш у майбутньому давати інтерв'ю з такими оцінними судженнями, то спочатку подай у відставку з поста глави місії",- сказав  на умовах анонімності один зі членів бюро ПАРЄ.

Сам Ґросс заявив, що йти з поста не збирається.

"Зовсім ні! Навіщо мені це робити? До того ж один з українських колег тільки що запевнив мене, що українська делегація не поділяє думку пана Гейла (про необхідність відставки)", - сказав він

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування